Peter Persson och Kim Larsen är två av dem som blivit blåsta på lönen av Tormestorp  fastighetsförvaltning. – Trots att Arbetsförmedlingen tvingade mig att ta jobbet får jag ingen hjälp nu när det uppstått problem, säger Peter.

Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Peter och Kim blåsta på lönen – företaget får statsbidrag

Ingen tjänstetelefon, ingen firmabil – och ingen lön. Peter Persson i Hässleholm går back på jobbet som han fick via Arbetsförmedlingen.
– Flera månadslöner har uteblivit. Dessutom har jag tvingats använda min egen bil och privata telefon hela tiden utan att få ersättning, säger Peter som tidigare varit långtidsarbetslös.

Samtidigt som arbetsgivaren Tormestorp fastighetsförvaltning får tusentals skattekronor från Arbetsförmedlingen varje månad växer Peters hög med obetalda räkningar.
– Det är ett helvete. Strömmen där hemma har stängts av och jag har varit tvungen att flytta till morsan. Det är inget man vill när man är 42 år, säger han.

Eftersom han har jobb får han inte hjälp av socialen. Och skulle han säga upp sig blir han avstängd från Arbetsförmedlingen och a-kassan.

Flera av Peters kollegor har inte heller fått lön. Per Nilsson, facklig ombudsman på IF Metall, har nu ansökt om att tingsrätten sätter Tormestorp fastighetsförvaltning i konkurs.
– Personalen blir gång på gång lovade lön, men det händer inte ett dugg, säger han.

Om företaget försätts i konkurs har de anställda chans att få lön från staten genom lönegarantin. Men enligt honom tar det tid och garantin gäller bara två månader bakåt i tiden.

Jacob Olsson, sektionschef på Arbetsförmedlingen, kan inte uttala sig om enskilda fall men säger att det görs kontroller av arbetsgivarna innan avtal tecknas.
– Det är inte meningen att företag ska få statsbidrag om de inte sköter sig. Om anställda får problem får de ta det med facket, säger han.

Missnöjda kunder och konflikt med Arbetsförmedlingen. Så förklarar Ingvar Lindahl, som äger Tormestorp fastighetsförvaltning, den uteblivna lönen till personalen. 
– Det har varit en massa tjabbel och det finns inte tillräckligt med pengar, säger han.

Men ni får ju statsbidrag som ska gå till lönerna?
– Ja, men arbetarna har misskött sig.

Borde ni inte säga upp dem i så fall?
– Jag ville ge dem fler chanser.

Hur ser du på att facket vill försätta företaget i konkurs?
– Vi har haft svackor, men nu är ekonomin bättre. Jag ska snart betala ut lönen.

Lön

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Lön

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Vårens lönesamtal närmar sig med stormsteg och Metrojobb har tagit hjälp av Susanne Rönnkvist Ahmadi på Hubspot för att få de bästa tipsen.

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Slut på pengar, begränsad lönepott och jämförelser med vad andra tjänar. Chefens argument för varför du inte ska få högre lön är många.

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

8 kneg som gör dig rik i Asien Lönen högst i de mest jämställda yrkena Fattiga tillreder snabbmaten för småsmulor – läkarna tjänar miljoner på att...

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Fredrik började på McDonald’s som 16-åring. Jobbar kvar efter 22 år. Timlönen i dag: 109 kronor.

Fler artiklar inom Lön