Läkare håller ihop längre än de flesta, enligt SCB:s statistik. Derek Shepherd och Meredith Grey i Kanal 5:s tv-serie Grey´s Anatomy har tagit sig igenom många kriser under seriens gång, men är fortfarande ett par.

Foto: Henry Lundholm

Säkerhetsvakter skiljer sig – läkare håller ihop

Har du ett yrke som inte kräver universitetsexamen? Då är risken högre att du skiljer dig. Störst är risken för säkerhetspersonal, medan läkare är bäst på att hålla ihop sin relation.

Det visar ny skilsmässostatistik från SCB som släpptes i veckan. Utbildningsnivån står i tydlig korrelation med antalet skilsmässor. Förutom säkerhetspersonal är diskare, städare och återvinningsarbetare överrepresenterade i skilsmässostatistiken. Läkare, tandläkare och apotekare är bäst på att hålla ihop relationen. Psykoterapeut Mats Mogren vid Göteborgs psykologiska institut menar att det har med utbildningsnivå att göra.
– Högre utbildning ger ofta tillgång till ett bättre språk och fler förhållningssätt. Det gör det lättare att leva sig in i andras situation och ta igenom kriser genom att diskutera. Dessutom kan man vara mer tolerant mot sin partner om man har en stark självkänsla som är kopplad till jobbet.


Dålig ekonomi kan också vara en orsak till att lågutbildade – som ofta också är lågavlönade – skiljer sig, tror han.

– Många äktenskap går i kras på grund av ett ständigt tjafsande om ekonomin.

En annan tydlig riskfaktor enligt SBC:s undersökning är om mannen jobbar i ett kvinnodominerat yrke eller tvärtom, ifall kvinnans arbetsplats domineras av män. Män inom vårdyrken med låg utbildning skiljer sig oftare än de som jobbar till exempel inom byggsektorn. Här är det i stället tjejerna som separerar.
– Det är otroheten. Man upptäcker att man är attraktiv för andra och får tillgång till fler relationer.

HELA LISTAN: ANDEL SEPARATIONER EFTER YRKE

Hälsa

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Hälsa

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Närmare 30 procent av svenskarna kommer att läsa jobbmejlen flera gånger eller varje dag under semestern, enligt en ny undersökning.

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Enligt bildskärmsexperten Dick Bender har allt för många människor idag felaktiga inställningar på sina datorskärmar.

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Enligt ergonomen Richard Hagman slarvar vi med användningen av våra höjbara skrivbord och vi vet inte heller hur vi använder dem rätt.

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Enligt stresscoachen Maria Helander är vi tidsoptimister som alltid försöker hinna med för mycket när vi är lediga och egentligen ska prioritera vila.

Fler artiklar inom Hälsa