Muhannad Jassas från Irak fick jobb som infrastrukturkonsult – efter mindre än två år i Sverige.

Foto: Urban Brådhe

Han tog klivet från SFI till ingenjörsjobb – på bara ett år

Hösten 2009 tog Muhannad Jassas beslutet att lämna ett kvalificerat jobb som ingenjör på Försvarsmakten i Bagdad för en tryggare tillvaro i Stockholm.  Bara ett år senare jobbar han som infrastrukturkonsult på IT-bolaget Steria, 11 våningar upp i nybyggda prestigebygget Kungsbrohuset, med milsvid utsikt över Stockholms takåsar.

Om Muhannad sökt ett ingenjörsjobb i Sverige för några år sedan hade hans knaggliga svenska kanske varit ett problem. Som läget i IT-braschen ser ut i dag, valde arbetsgivaren att se möjligheterna i stället för hindren.
–  Vi insåg att vi missar en hel grupp på arbetsmarknaden på grund av att vi inte har rätt kontaktnät. Vi har blivit en liten ankdamm, säger Marie Förborgen som är HR-chef på Steria.

För att råda bot på problemet har Steria inlett ett samarbete med Blatteförmedlingen – som hjälper företag att hitta kompetenta personer med invandrarbakgrund.

Men än så länge är Muhannad Jassas ett undantag. Han är en av hundratals högutbildade invandrare som kommer till Sverige varje år. Många av dem har ingenjörsutbildning.Trots att det råder stor brist på kompetens inom IT-branschen, får de flesta inte jobb som ingenjörer i Sverige.

Soledad Grafeuille,  projektledare för Nationell matchning, på Arbetsförmedlingen, tror att en effektivare utbildning i yrkessvenska är viktig för att lösa problemet. Svenska IT-företag har oftast fortfarande svenskan som huvudspråk och då räcker inte Svenska för invandrare (SFI) som alla invandrare får. Muhannad har gått en så kallad Sfinx-utbildning – en svenskakurs som skräddarsytts för ingenjörer med utländsk bakgrund, i regi av SFI och Kungliga tekniska högskolan i Stockholm (KTH). Därefter har han fått en vidareutbildning på KTH för invandrare som kommit lite längre med svenskan.

Än så länge finns inte den möjligheten bara i Stockholmsområdet.

– Det är jätteviktigt att andra kommuner följer efter och skapar sådana utbildningar, säger Soldedad Grafeuille.

Den mest effektiva utbildningen för Muhannad har ändå varit att vara ute i yrkeslivet. Där måste han kommunicera på svenska med kunder och skriva rapporter på svenska.
– Det går bra. Här pratar alla svenska med mig i första hand, så jag är tvungen att lära mig. Men med kunder kommunicerar jag helst via mejl. Rättstavningsprogrammet i Word och Googles översättningsprogram är bra, säger han på nästan felfri svenska.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia Dang sadlar om från politisk sekreterare till programmerare genom en snabbkurs på 3 månader.

Upp med händerna ur fickorna om du är man - här är kroppsspråket som hjälper dig i karriären

Upp med händerna ur fickorna om du är man - här är kroppsspråket som hjälper dig i karriären

Kroppsspråket säger lika mycket som dina ord. Så hur kan du använda det till din fördel i karriären?

Fler artiklar inom Karriär