Nadja Karlsson ombads att sjukskriva sig när hon kom ut som transa. Hon uppmanar
alla att sätta ner foten direkt när någon uttrycker sig nedsättande om en kollega.

Foto: Klara Leo

Närma dig din ”udda” kollega

För Nadja Karlsson tillhör det vardagen att människor distanserar sig från henne. De pekar och fnissar åt den 47-åriga transan, som för fem år sedan levde som en gift man.
– Genast när jag tog klivet ut från normen såg folk annorlunda på mig. Jag blev genast bemött med fördomar. Jag blev ombedd att sjukskriva mig, fick inte förlängt uppdrag, och för första gången blev det livsfarligt att åka tunnelbana efter ett fotbollsderby.

Även om du aldrig skulle behandla en kollega på det sättet, kanske du orsakar mer skada än du själv vill erkänna – på andra sätt.
– Många män har ett stort behov av att säga: ”Jag ser ju att du är en man, så då kallar jag dig det!” Och det oavsett att jag vill bli kallad ”hon”. Det krävs förstås ingen Einsteinhjärna att förstå hur viktigt det är för mig.
– ”Rätten” att välja vilka ord de vill är viktigare än att jag blir kränkt, verkar de tycka.

Murar rivs, och ömsesidig respekt skapas, om vi börjar lägga märke till detta, och även små andra detaljerna i vardagen:
– Att inte lära sig uttala en kollegas namn bidrar också till utanförskap. Om du har en kollega med ett lite besvärligt namn, har du tagit dig besväret att fråga hur det ska uttalas? Gör det, i stället för att säga ”du där”.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Ungefär 70 procent av alla jobb tillsätts genom rekommendationer. Rätt socialt umgänge kan alltså vara avgörande för karriären.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Att ha en chefsroll innebär ett stort ansvar som inte lockar alla. Sedan finns det vissa chefer som aldrig borde ha blivit chefer från första början.

Fler artiklar inom Karriär