– Jag började söka jobb i går, så jag vet inte. Jag tror att det kan bli svårt eftersom jag inte kommer från Sverige, säger Maria Calogerópulos, 25, arkitekt.

Foto: Urban Brådhe

Christine Källman,19, söker butiksjobb: – Jag har precis sagt upp mig och börjat söka jobb. Jag tycker det verkar ganska bra, de flesta av mina vänner har jobb.
 

Foto: Urban Brådhe

Joakim Holmkvist, 19, söker butiksjobb: – Jag har inte fått något jobb. Jag har sökt jobb i en månad på nätet och det är inte så ofta man får svar.

Foto: Urban Brådhe

Nu får unga jobb

Arbetslösheten har planat ut och allra mest märks det bland landets unga. I slutet av juli var 8,1 procent färre utan jobb jämfört med för ett år sedan.

Just nu ser det ljusare ut för de unga på arbetsmarknaden. Arbetslösheten bland ungdomar har minskat och det finns, visar nya siffror från Arbetsförmedlingen. En orsak är att det finns fler lediga jobb.
– Det är framför allt i den finansiella branschen som fler har fått jobb. Som telefonförsäljare är det till exempel lätt för ungdomar att få in en fot, säger Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen.

En annan orsak till den minskade arbetslösheten kan vara att de stora ungdomskullarna, som tog studenten för några år sedan, nu har fått arbete.
– Arbetsmarknaden har varit stark under lång tid och vi har sett att den gynnat ungdomar i högre grad än andra, säger Håkan Gustavsson.

Om trenden kommer att hålla i sig är svårt att förutspå. Under juli anmäldes 36 000 lediga platser till Arbetsförmedlingen.
– Ökningen i antalet lediga jobb är inte lika stark som tidigare, men det är fortfarande positiva tal, säger Håkan Gustavsson.

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Här finns jobben du kan få direkt

Här finns jobben du kan få direkt

Är gymnasiet äntligen avklarat? 13 års pluggande förbi? Alla längtar inte efter tjocka kompendier och tentaångest så fort studentmössan är kastad.

Fler artiklar inom Söka jobb