Statsministern kombinerar barn och karriär. Fredrik Reinfeldt är far till tre och tjänar 144 000 kronor i månaden.

Foto: Maja Suslin / SCANPIX

Män med hög lön har många barn

Män väljer inte mellan karriär och familj, utan har både och.
Det visar en rapport från IFAU, Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering.
 – Vad vi ser är att sambandet mellan hög inkomst och att bli pappa har blivit starkare och att högutbildade får fler barn än andra, säger nationalekonomen Anna Sjögren vid IFAU, som tillsammans med sina kollegor jämfört livssituationen för dagens 45-åringar med hur det såg ut i början av 1990-talet.

Enligt undersökningen är ett barn i genomsnitt förknippat med 5-10 procents högre inkomst hos män. Men hur orsakssambandet ser ut är oklart.
– Vi kan inte uttala oss om män med högre inkomster väljer att få många barn, eller om barn på något vis gör att man får högre inkomst.

Rapporten pekar också på att förutsättningarna för att ha familj och karriär tycks ha blivit mer ojämlika för männen. För  ju längre ner på inkomsttrappan männen befinner sig, desto högre är barnlösheten.
Om hög inkomst hos män är förknippat med många barn, så har det hittills varit omvänt hos kvinnorna. Kvinnor med höga inkomster mitt i karriären har fött färre barn.
– Det där gapet har krympt ihop över tid. Men fortfarande gäller att kvinnor med karriärutbildningar har lite färre barn än kvinnor utan högskoleutbildning.

 

Lön

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Lön

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Vårens lönesamtal närmar sig med stormsteg och Metrojobb har tagit hjälp av Susanne Rönnkvist Ahmadi på Hubspot för att få de bästa tipsen.

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Slut på pengar, begränsad lönepott och jämförelser med vad andra tjänar. Chefens argument för varför du inte ska få högre lön är många.

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

8 kneg som gör dig rik i Asien Lönen högst i de mest jämställda yrkena Fattiga tillreder snabbmaten för småsmulor – läkarna tjänar miljoner på att...

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Fredrik började på McDonald’s som 16-åring. Jobbar kvar efter 22 år. Timlönen i dag: 109 kronor.

Fler artiklar inom Lön