Sofie Bredinger jobbade hårt på sin traineeansökan – och blev antagen.
Foto: Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Öka dina chanser att komma in som trainee

Uppd. 2010-11-19 13:51
 

Sofie Breidinger och Maria Lundahl har båda lyckats att komma in på företags tuffa traineeprogram. Här är deras tips till dig.

 

Sofie: Kände att jag hade träffat rätt direkt

Sofie Bredinger, 25, minns hur angelägen hon var att komma in på energibolaget Eons populära traineeprogram.

– Jag hade träffat några representanter från företaget i en monter på en arbetsmarknadsmässa.

Direkt märkte jag att det klickade mellan mig och företagets värderingar om bland annat samhällsansvar, mod och öppenhet, säger hon.

Den där ansökan kändes förstås väldigt avgörande. Hon tillbringade minst ett par timmar på att finslipa traineeansökan.

När rekryterarna läste hennes beskrivningar kunde de knappast missa hur denna kandidat utstrålade företagets värderingar. Exakt hur hon uttryckte sig i ansökan minns hon inte.
– Jag hade med mig bra saker i bagaget också, både en internationell bakgrund och min utbildning. Jag ville också visa att jag tycker om högt tempo och utmaningar.

Att bli antagen kändes "helt fantastiskt", säger hon.
– Och från dag ett på traineeprogrammet kände jag att jag hade träffat rätt.
Frida Lindblom, vd på MinKarriär.se, vet vad som krävs för att lyckas med sin ansökan och har för Metro identifierat fem måsten att tänka på:
– En ansökan är inte bara att slänga ihop på tio minuter. Den stora frågan att fundera på: ”Vad har ni för nytta av mig om jag blir antagen?”

Foto: Urban Brådhe
 

Maria: Jag fick träffa många nyckelpersoner

Utnyttja din traineetid klokt. Vad du lär dig har du mycket nytta av senare. Särskilt navigationsförmågan, menar Maria Lundahl på Microsoft.

Maria Lundahl, 28, är utbildad civilingenjör med inriktning mot IT och kom in på Microsofts 1,5-åriga traineeprogram efter tiden på Chalmers.

I dag när traineetiden är över är hon account manager på Microsoft, vilket i hennes fall innebär att hon drar upp riktlinjer för att utveckla IT-strategierna för ”sina” kunder, sju börsnoterade svenska företag.
– Som student är det svårt att se vad det egentligen innebär att jobba på ett stort bolag som Microsoft. Under traineetiden har man fantastiska möjligheter att lära sig att navigera på arbetsplatsen, säger hon.

Navigationsförmåga är något av det viktigaste man kan öva upp under traineetiden, menar hon. Att lära sig vem som gör vad. Att veta vart man ska vända sig. Att förstå det politiska spelet.
– Man knyter många kontakter under traineetiden, jag fick träffa många viktiga nyckelpersoner. Jag fick massor av värdefulla kunskaper om hur det fungerar.

Tips för din traineeansökan

1. Utstråla företagets värderingar
När du svarar på företagets traineeansökningsformulär på webben är den mest obligatoriska frågan ”Varför ska du bli trainee hos oss?” Numera är det ett måste att i sin motivering andas företagets värderingar. Var tydlig. I stället för att skriva ”Jag håller med om att ...”,
bevisa att du håller med om det. Är exempelvis miljötänkande en av företagens främsta värderingar kan du skriva hur ditt miljötänkande har tagit sig uttryck.

2. Visa att du kommer att satsa.
Låt företaget förstå att satsningen på dig ger valuta för pengarna. Många gör misstaget att skriva att det är ”jätte-spännande att få vara utomlands” i stället för tänka efter vad företaget vill få ut av att låta dig jobba i olika länder. Visa att du tycker att det blir utmanande att få ta del av olika delar av organisationen, gärna med tillägget ”... så att jag kan tillföra mer och ta mer initiativ åren framöver   i takt med att jag kan ta större utmaningar i företaget”.

3. Gör tydligt att du matchar företagets behov
Ta i förväg reda på vart företaget är på väg i sin utveckling, var det befinner sig i dag, vilka utmaningarna i branschen väntas bli åren framöver, vilka mål företaget har. Låt det skina igenom i din ansökan att du har satt dig in i detta. Använd organisationens behov när du förklarar hur du vill bidra med dina egenskaper, erfarenheter och kunskaper. Och om företaget exempelvis satsar på Norden bör du ta upp att du ser fram emot att använda din flytande danska.

4. Framhåll din sociala förmåga
Att framhålla enbart meriter och resultat som du har skapat fram till i dag räcker inte. För företaget är det viktigt att du kommer att fungera som kollega och ledigt kan nätverka internt. När du svarar på frågorna, passa på att ”droppa” lite ledtrådar som visar att du har vana att röra dig i olika sammanhang och hantera sociala situationer. Exempel: ”När jag flyttade in i studentkorridoren upptäckte jag att det saknades källsortering, så jag samlade ihop ett gäng andra och ordnade en lösning för det.”

5. Visa att du är nyfiken
Som trainee turnerar du runt i olika delar av organisationen och skaffar dig inblick i olika saker. Det kräver att du är nyfiken och beredd att lära dig. Tänk igenom din historia – från fritiden, tidigare arbetsplatser eller skoltiden – och letar upp exempel som visar prov på din nyfikenhet och vilja att lära dig nya saker.

Källor: Frida Lindblom, vd på MinKarriär.se, och Sofie Bredinger, trainee på EON i Malmö.

... och för traineetiden

1. Känn ingen stress
”Efter högskolan vill man förstås visa vad man går för, hur duktig man är. Men ta det lugnt. Bli inte stressad i fall veckorna går utan att du kan leverera något. Företaget har redan gjort en urvalsprocess och är övertygat om din duglighet. Fokusera på att lära, och att etablera kontakter. Tacka inte nej till en fest med kollegor för att jobba i stället.”

2. Vårda ditt gäng
”Det är lätt att bli den där personen som hela tiden försvinner bort, på grund av all traineeträning. Jag hade 26 sådana veckor totalt. Berätta för dina närmaste kollegor när du ska försvinna i väg och vad du är med om. Om du är utomlands, be chefen visa upp en bildhälsning från dig på personalmötet och säga vad du är syssel-satt med, så att du gör ett avtryck även när du inte är på plats.”

3. Våga mer
”Du är kanske tio eller tjugo år yngre än andra. Du var duktig i skolan, och nu känns det som att du vet minst och är sämst. Då är det lätt   att bli försiktig. Det   kan kännas som att man gör bort sig, men våga kör på det som du tror på. Strunta i besserwissrar, de finns alltid och är töntiga. Andra uppskattar din ungdomliga energi och ditt utifrånperspektiv.”

Källa: Maria Lundahl, trainee på Microsoft

Kristian Borglund

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Här finns jobben du kan få direkt

Här finns jobben du kan få direkt

Är gymnasiet äntligen avklarat? 13 års pluggande förbi? Alla längtar inte efter tjocka kompendier och tentaångest så fort studentmössan är kastad.

Fler artiklar inom Söka jobb