Metros Kristian Borglund svarar på frågor om alltifrån vilka sorts människor han ogillar till hans vilja att gå på mingel.
Foto: Foto: Urban Brådhe

Testerna som avslöjar om du är rätt för jobbet

Uppd. 2010-05-10 18:13
 
 
Gör ett test

De tester som Kristian gjort kostar pengar för användaren, men om du vill betala 17.95 dollar, knappt 140 kronor kan du göra ett Strengthsfinder-test här.

Testet Color Career Counselor är gratis och analyserar din personlighet utifrån dina favoritfärger. Läs mer och gör testet här.

 
Mer på metrojobb.se
 

Jobbmarknaden kryllar av olika typer av tester som mäter din personlighet. Metrojobbs karriärexpert ger tillbaka med samma medel och testar testerna. Sisådär 600–700 besvarade frågor senare: Här är hans rapport.

Nu finns inga hemligheter kvar längre. Testerna avslöjar både smickrande och mindre smickrande sidor.

Och en del av dem ger goda råd på vägen:

"Sök dig till yrkesroller där du hjälper människor att lyckas", rekommenderar testet  Strengthsfinder 2.0 efter att ha pepprat mig med frågor online i 30 minuter och därefter gett mig en 13-sidig, detaljerad pdf-analys, och fortsätter:
"Sök dig till sammanhang där andra uppskattar och betalar dig för dina idéer, exempelvis inom marknadsföring, journalistik eller produktutveckling".

Jag ringer Monika Grahn, seniorkonsult på rekryteringsföretaget Carpenova, för att höra ­hennes perspektiv på alla tester som kryllar på jobbmarknaden:
– Jag anser att test är ett oerhört bra verktyg, både för att belägga styrkor och drivkrafter, samt för att få fram människan bakom den ofta välputsade bilden kandidaterna visar oss ­under intervjuerna.

Det yttersta syftet med testerna är att hjälpa ­rekryterare –­ och även dig som söker jobb – att hitta en perfekt matchning:
– Det hjälper även till att förhindra felrekryteringar. Jag hade en kandidat som sökte till ett ­säkerhetsklassat arbete. När jag såg testresultatet blev det en varningsklocka. Det ­visade en ­person som har ett fritt förhållningssätt till regler och villkor. Så jag frågade runt detta, och mycket ­riktigt, det stämde. Han medgav att han hade en fri inställning till regler och lagar, allt för att nå de uppsatta målen.

Stina Nord, beteendevetare och vd på Assessio Sverige, berättar hur det har gått på ett av testerna. Stina Nord, beteendevetare och vd på Assessio Sverige, berättar hur det har gått på ett av testerna.
Foto: Urban Brådhe
 

De här testerna testades

Hogan Assessment System

Typ av test: Tredelat ­online­test som mäter ­"normalpersonligheten", "urspårningstendenser" och "drivkrafter och ­värderingar".

Analysen av Kristian: ”Låt oss säga att mitt uppdrag var att tillsätta en driven, kreativ entreprenörstyp. I ditt fall skulle organisationen behöva backa upp dig med någon som kunde ta vara på och sjösätta dina idéer. Om du var tvungen att slutföra idéerna själv skulle de stupa eftersom du så snabbt vill gå vidare till nästa idé.” (Stina Nord på Assessio Sverige)

Strengthsfinder

Typ av test: Onlinetest som sätter förstoringsglas på en persons mest ­karaktäristiska beteende- och tankemönster.

Analysen av Kristian: Är "Futuristic" (tänker ofta "Vad skulle hända om...?"), "Maximizer" (gillar att lyfta det som redan är bra till nästa nivå), "Activator" (kan gå snabbt från tanke till handling), "Ideation" (älskar idéer) "Strategic" (utvärderar snabbt olika ­alternativ). (Carina Kind­kvist, vd för CoachHuset)

People Test Systems (PTS)

Typ av test: Onlinetest som mäter personlighet, teamegenskaper, motivation och behov.

Analysen av Kristian: "Du har 100 procent på punkten ’visionär’, så du behöver tänka på att andra, som kanske har 10–20 procent, kanske inte alls kan se vad du ser, och kan då tycka att du är uppe i det blå. Du motiveras av vittgående projekt, det är tydligt. Men rutiner gillar du inte alls." (Jonas Brögger på Brögger Human ­Resource Consulting)

 
Kristian Borglund

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Letar du nytt jobb efter semestern? Arbetsförmedlingens Platsbanken har en del lediga tjänster. Men långt ifrån alla.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Fler artiklar inom Söka jobb