Martin Johansson, 32, är en av killarna som har startat upp Cupcake Sthlm som ligger vid S:t Eriksgatan i Stockholm.
Foto: Foto: Lotta Bergseth

10 bästa tipsen när du ska starta kafé

Uppd. 2010-11-08 15:14
 
 
 
Foto: Lotta Bergseth
 
Investeringskostnader
Övertagande av lokal:
200 000-500 000 kr
Kaffeutrustning från*:
50 000 kr
Kassaapparat*:
15 000 kr
Inredning*:
ca 20 000-50 000 kr
Diskmaskin*:
10 000 kr
Kyl*:
15 000 kr

*Beroende på vad den tidigare ägaren har lämnat efter sig.


Källa: Nya affärer
 
 
Foto: Lotta Bergseth
 

Förverkliga din dröm om att starta ett kafé. Martin Johansson, 32 och Mikael Ingeltun, 29 öppnade Stockholms första cupcakebutik i augusti i år. Här delar Martin Johansson med sig av sina absolut bästa tips.

1. Det gäller att ha en unik idé.
– Vi hade båda varit utomlands i perioder och sett hur köerna ringlade sig utanför cupcakebutikerna i USA. Vi började prata seriöst om idén vid årsskiftet, men idén väcktes för två år sen.

2. Gör en ordentlig affärsplan.
– Det är jätteviktigt med en affärsplan där man verkligen går igenom allt in i minsta detalj. Det är inte bara hyran som kostar, till exempel ska man inte glömma bort att räkna in kostnaden för telefon eller diskmedel.

3. Berätta att du finns.
– Gör ingen hemlighet av att du håller på att startar upp ett kafé. Vi har satsat mycket på sociala medier. Vi hade 700 vänner i vår Facebookgrupp redan innan vi öppnade. Vi engagerar folk genom att till exempel låta dem rösta på nya smaker.

4. Bjud på gratisprover.
– Det är många säljare som försöker lura på oss annonser, men det är bättre att vänta och jobba in stället först och se vilka kunder man har. Man måste veta hur många som i så fall nås av annonsen. Istället la vi pengar i början på att bjuda på gratis smakprover.

5. Konkurrensen.
Ha koll på området, utbudet och kundkretsen.
– Innan vi öppnade gick vi runt mycket i området och tittade. VI stod utanför en hel dag och räknade hur mycket folk som passerade. Vi kollade också vilka som gick förbi, mammor med barn, kvinnor och vilka tider de passerade.

6. Läs på.
Ha koll på den bransch du ger dig in i.
– Vi hade ju ganska stor insikt i branschen eftersom vi båda har arbetat som kockar inom restaurang. Det har verkligen hjälpt oss att undvika många fallgropar.

7. Ta hjälp utifrån.
– Eftersom ingen av oss har varit egen företagare förut tog vi hjälp av Nyföretagarcentrum ger råd kring affärsidé och marknadsföring och Almi som hjälper till med budget och finansiering. De hjälper till med både ekonomi och administrativa frågor.

8. Var en stenhård förhandlare.
– Vi fick till en början nej från Almi eftersom de tyckte att det var en för hög kostnad vi skulle få köpa butiken för. Då var vi tvungna att förhandla ner den summan och det lyckades vi med. Alla som säljer gör det av en anledning, det kan vara värt att fundera över varför någon säljer.

9. Jobba, jobba, jobba.
– I början måste man vara beredd att jobba jämt. Vi är på plats 7-19 varje dag. Det är viktigt att ha en entreprenör inom sig.

10. Ha kul.
– Bäst går det om man har roligt på jobbet. Det absolut roligaste är när man får stamkunder, folk som kommer tre gånger i veckan.

Så här kan en budget se ut

Tidningen Nya affärer har sammanställt en exempelbudget.

Kostnad                               Pris per månad kr
Lön (2 anställda + egen lön)                    67 600
Hyra                                                      15 000
El, vatten                                                  1000
Utrustning (lånekostnad)                            5000
Internet, tel, marknadsföring                      3500
Förbrukningsmaterial                                 1000
Försäkring                                                  500
Bokföringshjälp                                         1300
Ammortering och bankränta                       3600
(räknat på 200 000 kr och 5 år)        
Babs och kortmaskin                                   400
Inköp råvaror                                         34 000
Totalt kostnader                                    132 900

Intäkt                                        Per månad, kr
Servering                                               96 000
Att ta med                                             40 170
Totalt                                                   136 170
Vinst per månad                                      3270

I kalkylen har de räknat med en serveringsintäkt på 4000 kr om dagen inklusive 25 procent moms samt en intäkt på 1500 kr per dag inklusive 12 procent moms från ta med-försäljningen.



Källa: Nya affärer
 
 

Karriärhjälpen

Här hittar du tips och artiklar som hjälper dig i yrkeslivet. Lär dig hur man skriver ett personligt brev, får sitt CV att sticka ut eller förhandlar lön.

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Mejlmisstagen vi stör oss på

Mejlmisstagen vi stör oss på

Här är sju vanliga misstag som kan leda till missförstånd, eller reta gallfeber på kunder och kollegor.

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Du gjorde ett litet misstag här om dagen och har fortfarande inte kunnat släppa det. Du oroar dig för om du kommer göra tillräckligt bra ifrån dig nästkomma