Sebastian Rosell, 19, jobbar bland hustaken
som plåtslagare.

Foto: Pär Hugosson

Här finns jobben inom byggsektorn

På ett blött plåttak i det gamla kasernområdet på Rindö i Stockholms skärgård balanserar 19-årige plåtslagarlärlingen Sebastian Rosell och hans jobbarkompisar. De gamla byggnaderna ska nu bli lyxbo-städer. Och det är just bostadsbyggarboomen som gör Sebastians yrkesval så rätt.

Bristen på just byggnadsplåtslagare är redan stor, och kommande pensionsavgångar gör att jobbutsikterna ser mycket goda ut även på längre sikt.
– Vi skulle kunna jobba dygnet runt, så mycket jobb finns det. Det är ett yrke som inte får så mycket uppmärksamhet och som ofta går i arv. Både min pappa och farfar var plåtslagare så jag har varit med sedan jag var liten, säger Mikael Svanberg, 24.

Sebastians yrkesval var dock en slump från början.
– Det råkade finnas plats på den utbildningen och jag ville jobba inom bygg. Men jag tycker att det är jättekul. Det finns liksom ingen manual utan olika lösningar på varje problem. Det gillar jag, säger han.
Arbetskompisarna instämmer.
– Det är fritt, man får vara ute och har världens bästa ”kontor”, säger Christer Rönnbäck och sveper med armen över taknocken, med fri utblick över havet.

Karriärhjälpen

Här hittar du tips och artiklar som hjälper dig i yrkeslivet. Lär dig hur man skriver ett personligt brev, får sitt CV att sticka ut eller förhandlar lön.

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Rekryteraren: Här är de 5 vanligaste frågorna jag får i mitt yrke

Funderingar om konkurrens i form av andra kandidater och frågor om företagets förmåner är något som Johanna Wadsten ofta får höra.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Mejlmisstagen vi stör oss på

Mejlmisstagen vi stör oss på

Här är sju vanliga misstag som kan leda till missförstånd, eller reta gallfeber på kunder och kollegor.

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Du gjorde ett litet misstag här om dagen och har fortfarande inte kunnat släppa det. Du oroar dig för om du kommer göra tillräckligt bra ifrån dig nästkomma