Så kan du kolla upp din nya chef

 Innan du skriver på för nytt jobb – kolla upp chefen.  Varför? Han eller hon kan visa sig vara en mardröm.  Några sökningar kan avslöja mycket.

Det är ingen hemlighet att chefen har en stor betydelse för din karriär. Hon, eller han, är den som uppmuntrar dig att växa, eller håller dig tillbaka. Den som försvarar dig offentligt, eller den som i slutna rum rycker undan mattan för dig.
– Om jag upptäckte att min blivande chef förmedlade en bild utåt av att allt och alla är ”jättebra” alltid, då skulle jag personligen dra öronen åt mig, säger Stephan Philipsson, expert på sociala medier.

Han tycker att du gör helt rätt i att snoka vem chefen är.
– Vi lever i en transparent värld. Din blivande arbetsgivare har förmodligen redan undersökt dig; i vilka sammanhang du finns omnämnd, vilka du umgås med, vad som finns skrivet om dig, vilka grupper du är med i och vilka du engagerar dig i. Gör samma sak du också.
Finns det ingen risk att lätt dra fel slutsatser?
– Jo, risken är att bilda myter, så förhåll dig kritisk till informationen och till hur du tolkar den, och jämför information från olika källor.
Men om ingen information går att finna om den blivande chefen?
– Då kan du fråga dig: ”Vill jag jobba för en chef som inte är transparent alls?”. Det kan ju finnas något särskilt skäl, så fråga om det.

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Letar du nytt jobb efter semestern? Arbetsförmedlingens Platsbanken har en del lediga tjänster. Men långt ifrån alla.

Här finns jobben du kan få direkt

Här finns jobben du kan få direkt

Är gymnasiet äntligen avklarat? 13 års pluggande förbi? Alla längtar inte efter tjocka kompendier och tentaångest så fort studentmössan är kastad.

Fler artiklar inom Söka jobb