Svårare att hitta jobb framöver

 Arbetslösheten bedöms stiga till 7,9 procent nästa år, för att sedan stiga ytterligare till 8,5 procent 2013, enligt Arbetsförmedlingens nya jobbprognos.
 
I år bedöms arbetslösheten bli i snitt 7,6 procent. Samtidigt blir jobben färre. Från en sysselsättningsökning i år på 90 000 blir det 25 000 färre jobb 2013.
– Det är två ganska tråkiga år vi har framför oss. Det kommer att vara besvärligt på arbetsmarknaden både 2012 och 2013, sade Tord Strannefors, prognoschef på Arbetsförmedlingen, vid en pressträff.
 
Arbetsförmedlingen räknar med en kraftig nedgång av antalet sysselsatta i industrin nästa år, medan byggjobben inte väntas bli fler. Däremot väntas antalet sysselsatta i offentlig och privat tjänstesektor öka både i år och nästa år.
 
Nästa år bedöms sysselsättningen bara öka med 5 000. Främst försvinner jobben i industrin. Mellan år 2011 och 2012 spår Arbetsförmedlingen att 25 000 jobb kan försvinna i industrin när omvärldskonjunkturen försämras.
 
Däremot kommer tjänstebranscherna att fortsätta växa även om tillskottet på jobb halveras nästa år.
Arbetsförmedlingen befarar att gruppen som har svårast att få jobb kommer att växa när arbetsmarknaden nu bedöms bli svagare. I år består den gruppen av 220 000 personer. Den kommer att öka till 260 000 2013, enligt Arbetsförmedlingen. Den gruppen består av personer med enbart grundskola i utbildningsbagaget, utomeuropeiskt födda, de med funktionshinder samt äldre.
Arbetslöshetsnivån i utsatta grupper – utomeuropeiskt födda, funktionsnedsatta med nedsatt arbetsförmåga, äldre 55–64 år samt personer med högst förgymnasial utbildning – väntas mer än fördubblas på de fem åren 2008–2013. Nivån på arbetslösheten bland utsatta blir därmed bland de högsta i historien, jämförbar med 1990-talskrisen, enligt AF.

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Här finns jobben du kan få direkt

Här finns jobben du kan få direkt

Är gymnasiet äntligen avklarat? 13 års pluggande förbi? Alla längtar inte efter tjocka kompendier och tentaångest så fort studentmössan är kastad.

Fler artiklar inom Söka jobb