Zandra Funelid har stora planer med sin webbshop som marknadsför designade Ipad- och laptopskydd. – Tanken är att jag själv ska designa en egen kollektion så småningom.

Foto: Henry Lundholm

Rekordmånga nya företagare i Sverige

  I fjol startades 69 925 nya företag i Sverige.  En ökning med hela  6,5 procent  Zandra Funelid, 27 år: ”Jag gillar att vara min egen chef”.

Oron i världsekonomin hindrar inte Sveriges ­entreprenörer. Nyföretagandet slår alla rekord, enligt nya siffror från Bolagsverket.

I fjol startades hela 69 295 nya företag i Sverige. Det är en ökning med 6,5 procent och det största antalet nyregistreringar hittills.

Särskilt under den första halvan av 2011 blomstrade nyföretagandet.

– Det fanns en framtidstro och optimism som ledde till att många startade eget. Under slutet av året skedde en dämpning, säger Ulf Karnell, informationschef på Bolags­verket.

Det är antalet nystartade aktiebolag som har ökat kraftigt, medan nyregistreringen av enskilda näringsidkare samt handel- och kommanditbolag tvärtom minskat något. En förklaring är de lagändringar som gjordes i fjol. 

Dels sänktes kravet på aktiekapitalets storlek från 100 000 kronor till 50 000, dels slopades kravet på att ha revisor i mindre företag. Två av tre nystartade företag i fjol var aktie­bolag.

Det är framför allt tjänstesektorn som växer, inte minst inom hushållsnära tjänster.

– Rut-avdraget har bidragit till att ett antal tidigare osynliga företagare nu blivit företagare på riktigt. Även inom vård, omsorg, hälsa och träning har det fötts många nya företag, säger Mats Ever-gren, marknadschef på Nyföretagarcentrum Sverige. 

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia Dang sadlar om från politisk sekreterare till programmerare genom en snabbkurs på 3 månader.

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Att ha en chefsroll innebär ett stort ansvar som inte lockar alla. Sedan finns det vissa chefer som aldrig borde ha blivit chefer från första början.

Fler artiklar inom Karriär