Åsikterna går isär om att höja pensionsåldern till 75 år. Masoud Ansari, 23, skulle inte kunna tänka sig att jobba så  länge. – Nej absolut inte! Då jag ska jag ligga på stranden i ett varmt land, med något gott att dricka och titta på mina  lekande barnbarn. Kollegan Aram Gulledge, 27, håller inte med. – Ja absolut! Om det är ett jobb som jag brinner för. Om  jag till exempel var osteopat eller dansare. I mitten även Elizabeth Dag, 32. Alla medlemsrådgivare på Sats. 

Foto: Klara Leo

Reinfeldts utspel väcker starka reaktioner

Jobba, jobba, jobba. Helst ända tills du är 75. Statsminister Fredrik Reinfeldts utspel väcker nu starka reaktioner.

– De allra flesta av våra medlemmar orkar knappt fram till 60, säger Kommunals ordförande Annelie Nordström.

I dag kan ålderspension tidigast tas ut vid 61 år, och anställda har rätt att jobba kvar till 67. Men det finns en allmän uppfattning om att man går i pension vid 65 år, och det är ett problem anser Reinfeldt. Han anser att vi måste jobba längre för att ha råd med välfärden, det vill säga fortsätta att betala skatt till vård, skola och pensioner. 

–  Forskare säger till mig att hälften av dem som föds i dag kommer att leva tills de blir 100 år. Det är ett helt nytt Sverige, sa han vid en pressträff i går.

Han nämnde också ett studiestödssystem för att hjälpa äldre människor att byta karriär när de inte längre orkar med sitt gamla jobb.

Socialdemokraternas talesperson i pensionsfrågor, Tomas Eneroth, är kritisk.

– I dag slits väldigt många ut i förtid och dessutom har regeringens utförsäkringar lett till omfattande utslagning från arbetsmarknaden. Att enbart tala om höjd åldersgräns blir faktiskt provocerande för alla dem som skulle vilja, men som faktiskt inte kan klara av att arbeta längre, säger han.

Sacos samhällspolitiske chef Gunnar Wetterberg tror att Reinfeldts vision är orealistisk de närmaste årtiondena.

– Vi behöver bli friskare och starkare och arbetsgivarna måste ändra inställning och se en poäng med att ha folk med lång erfarenhet, säger han till TT.

Vad tycker du om Fredrik Reinfeldts uttalande?

Eric Sundström,  chefredaktör på Dagens ArenaReinfeldt beter sig som en bonde som lägger fler stenar på vagnen utan att bry sig om oxen. Vi kommer att behöva arbeta längre, men i dag finns det många som inte ens orkar jobba till 65. Man måste börja där.

Philip Lerulf,  skribent på tankesmedjan Timbro: Det är uppenbart för de flesta att den typ av välfärds- och trygghetssystem som vi har kostar pengar, och givet att folk lever allt längre så måste man generellt sett jobba längre. Alternativet är att dra ner på välfärden.

Kommer pensionsåldern att höjas?

ES: Det är oundvikligt eftersom medellivslängden ökar. Jag kan tänka mig att man först gör det mer lönsamt att jobba längre och sedan kompletterar med att höja pensionsåldern gradvis.

PL: Den kommer säkert inte höjas mer än till 67 till att börja med, sedan går man sakta uppåt. Jag tror att Reinfeldt vill få alla att inse att med dessa välfärdssystem så måste vi jobba mer.

 Vad måste göras för att vi ska kunna arbeta längre?

ES: Jag vill se en arbetsmiljöoffensiv. Att underlätta för äldre att utbilda sig är bra. Problemet är att  till exempel arbetslöshetsförsäkringen har blivit dålig och tryggheten försvinner. 

PL: Svenska ungdomar måste komma ut i jobb tidigare, vara beredda att jobba längre, och kanske acceptera lägre ingångslöner.

Josefin Svenberg

Nyheter

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nyheter

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Nyckeltalsinstitutet har granskat över 700 000 svenskars arbetsvillkor. Vinnarna är de företag som prioriterar jämställdhet och ett bra ledarskap.

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

IT-branschens snabba utverklinginnebär att det snabbt växer fram nya yrkesroller på arbetsmarknaden och bristen på rätt kompetens blir stor.

Therese Lindgren: ”Ingen tackar dig för att du går in i väggen”

Therese Lindgren: ”Ingen tackar dig för att du går in i väggen”

I det senaste avsnittet av Metrojobbs Misslyckandepodden delar Youtube-stjärnan med sig av sina värsta motgångar.

Experten: Det här händer i kroppen när du hoppar över lunchen

Experten: Det här händer i kroppen när du hoppar över lunchen

Enligt en ny undersökning från Fazer är det många som skippar lunchen på jobbet, men dietisten Maria Nygårds menar att vanan ger mer nackdelar än fördelar.

Fler artiklar inom Nyheter