Sofie Leino, 28, tog ett jobb på Malta. Nu är hon gruppledare på arbetsplatsen. ”Det var min ambition när jag kom hit  faktiskt, att få testa mina vingar”, säger hon.

Foto: Privat

Nu lockar jobben svenskarna till Malta

Sofie Leino, 28, är en av alla som lockats av de nya svenska jobben på Malta. Och utöver det varmare klimatet erbjuds man ofta bra karriärutveckling om man jobbar hårt.

I år räknar det svenskägda webbföretaget Besedo med att anställa närmare 100 svenskar till sitt kontorslandskap på Malta.

– Just nu är vi cirka 35 svenskar. Framför allt är det många yngre som tar jobb här, säger Sofie Leino, gruppledare och en av de äldsta på arbetsplatsen med sina 28 år.

Den stora businessen är att granska och moderera användargenererat innehåll, till exempel de profiler som läggs upp på dejtingsajter, annonser på köp- och säljsajter, samt inlägg och kommentarer på forum.

Även andra svenska företag har etablerat sig på Medelhavsön, bland annat bolag i spel- och vadslagningsbranschen.

Värmen, och äventyret med att jobba i en internationell miljö, är lockande för många.  

Närheten till stranden, bara tio minuters promenad från kontoret, ses som ett stort plus av de flesta. En Dagens soppa med utsikt över Medelhavet smäller helt enkelt högre än en lunchlåda i Stockholm.

För den som är beredd att slita hårt under en kort period, och är beredd att visa framfötterna, kan den entreprenöriella miljön innebära möjligheter, menar Sofie:

– Jag har aldrig haft personalansvar på mina tidigare jobb, men det har jag fått här. Det var min ambition när jag kom hit faktiskt, att få testa mina vingar.

Är du socialt lagd?

Du behöver inte social förmåga för att få kontakt med människor i den utåtriktade atmosfären på Malta. Men med tanke på hur ofta kolleger tar initiativ till aktiviteter utanför arbetstiden är det inte fel att vara en person som uppskattar gemenskapen.

Har du pengar?

Du behöver lägga ut 2,5 månadshyror direkt för att få tillgång till lägenhet. En är deposition, en är förskottsbetalning för första månaden och en halv är avgiften till mäklaren. Fråga företaget du vill jobba för om de kan hjälpa till med mäklarkontakter.

Är du mogen nog?

För många yngre är jobbet på Malta den första arbetslivserfarenheten. Det är förstås spännande att jobba i utlandet, men du behöver stå ut med att kompisarna hemma och den sociala tryggheten du är van vid är långt borta.

Källor: Sofie Leino, och David Blank, hr-ansvarig på Besedo.

 

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Här finns jobben du kan få direkt

Här finns jobben du kan få direkt

Är gymnasiet äntligen avklarat? 13 års pluggande förbi? Alla längtar inte efter tjocka kompendier och tentaångest så fort studentmössan är kastad.

Fler artiklar inom Söka jobb