Yrkena du ska utbilda dig till för säkert jobb

Minst 90 000 blivande lärare borde vara inne i utbildningssystemet 2020 – men bara drygt 80 000 utbildningsplatser i storstadsregionerna kommer att vara besatta.

Siffrorna finns i en ny prognos som arbetats fram av Statistiska centralbyrån, SCB, och länsstyrelserna i storstadsregionerna.

– Vi står inför en nationell lärarkris. Under det närmaste åtta åren behövs det 80 000 nya lärare, men redan i dag står det stolar tomma på flera utbildningar, säger Eva–Lis Sirén, ordförande i Lärarförbundet.

Enligt Sirén är löneläget den främsta orsaken till att många väljer bort läraryrket. I dag tjänar en grundskolelärare i genomsnitt 25 500 kronor i månaden.

– Många som är duktiga i naturvetenskapliga ämnen tänker om när de inser att en ekonom eller systemvetare tjänar 10 000 kronor mer i månaden.

Räknat i procent kommer bristen på tandsköterskor bli störst. Om åtta år borde 4 600 personer vara på väg att utbilda sig till tandsköterskor i Stockholm, Göteborg och Malmö. Så många behövs – men med nuvarande utveckling är bara 3 700 blivande tandsköterskor på väg mot en examen 2020.

Det kommer också råda stor brist på alla typer av vård- och omsorgspersonal. Även gymnasieelever som går den fordonstekniska linjen lär kunna välja och vraka mellan jobberbjudanden.

Däremot kan det bli riktigt kärvt för unga som väljer utbildningar inom lant- och skogsbruk, djursjukvård eller konst.

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Här finns jobben du kan få direkt

Här finns jobben du kan få direkt

Är gymnasiet äntligen avklarat? 13 års pluggande förbi? Alla längtar inte efter tjocka kompendier och tentaångest så fort studentmössan är kastad.

Fler artiklar inom Söka jobb