– I vissa kurser är jag ensam kille och som mest har vi varit fyra killar på en kurs, säger Viktor Thyresson, 29, som studerar till förskollärare vid Stockholms  universitet. 

Foto: Andreas H Nilsson

Låg lön får män att rata läraryrket

När de skulle söka till högskolan övervägde hela 32 procent av männen att söka lärarutbildningen. Motsvarande siffra bland kvinnorna är 24 procent. Det visar en ny undersökning som Demoskop har gjort på uppdrag av Lärarförbundet.

Men ute i skolorna ser verkligheten annorlunda ut – där är det kvinnliga lärare som dominerar. Demoskop-undersökningen visar att framför allt männen valde bort lärarutbildningen på grund av att de förväntade sig en låg lön.

– I dag består lärarkåren till stor del av många duktiga kvinnliga lärare. Naturligtvis är det positivt ur den synvinkeln att en så stor andel manliga studenter överväger yrket. Men att en så stor andel av både kvinnor och män överväger, men väljer bort yrket på grund av lönen är mycket olyckligt, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

Inom framför allt matematik och naturorienterade ämnen gapar utbildningsplatserna tomma och enligt Eva-Lis Sirén är huvudorsaken de låga lönerna.

– För ett land som är beroende av att kunna konkurrera med kunskap är detta ett allvarligt samhällsproblem. Om inte arbetsgivarna tar sitt ansvar och höjer lärarlönerna står vi inför en nationell lärarkris, säger Eva-Lis Sirén.

Viktor Thyresson, 29, är inne på sin femte av sju terminer på Stockholms universitet. Han ska bli förskollärare, där andelen manliga lärare i dag endast är 6 procent.

– När du är kille och kommer in som förskollärare kan du ofta pressa upp lönen och i längden kan det förhoppningsvis öka alla lärarlöner, säger Viktor Thyresson .

Lön

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Lön

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Vårens lönesamtal närmar sig med stormsteg och Metrojobb har tagit hjälp av Susanne Rönnkvist Ahmadi på Hubspot för att få de bästa tipsen.

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Slut på pengar, begränsad lönepott och jämförelser med vad andra tjänar. Chefens argument för varför du inte ska få högre lön är många.

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

8 kneg som gör dig rik i Asien Lönen högst i de mest jämställda yrkena Fattiga tillreder snabbmaten för småsmulor – läkarna tjänar miljoner på att...

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Fredrik började på McDonald’s som 16-åring. Jobbar kvar efter 22 år. Timlönen i dag: 109 kronor.

Fler artiklar inom Lön