En amerikansk undersökning visar att vi utsätts för distraktioner var tredje minut på jobbet. Ywonne Bjärkenrud är en av de som känner sig drabbade. ”Ofta tänker jag ’ska bara’ eller ’det tar inte så lång tid’. Sen känner jag mig dålig och  får tids- och prestationspanik”, säger hon.

Foto: Klara Leo

Så botar du din distraktionssjuka

Blir du lätt distraherad på jobbet? Ywonne Bjärkenrud är en av alla som känner sig drabbad. ”Ofta ska jag bara kolla något på nätet innan jag tar tag i arbetet”, säger hon.

– Ofta ska jag bara kolla något på nätet innan jag tar tag i arbetet.  Sen leder det ena till det andra. Jag dras in i Facebook, och Hemnet samt en del bloggar, och klickar på någon länk, säger Ywonne Bjärkenrud, säljare och egenföretagare på KlaraMedia.

Även distraktioner i form av ständiga avbrott är en del av hennes vardag. När kolleger knackar på för att fråga något, pratar hon gärna med dem en stund.

– Ofta tänker jag ”ska bara…” eller ”det tar inte så lång tid”. Sen känner jag mig dålig och får tids- och prestationspanik.

Ywonne är knappast ensam. Torkel Klingberg är professor i kognitiv neurovetenskap och författare till boken ”Den översvämmade hjärnan”:

– En undersökning av arbetsplatser i USA fann att personalen utsattes för avbrott och distraktioner ungefär var tredje minut och att personer som jobbar i dator i genomsnitt har åtta olika fönster öppna samtidigt.

En alltför splittrad dag, och ständigt jonglerande mellan telefonsamtal, skrivande, kollegers frågor, strategiska beslut, mejl, möten, Facebook och Twitter sänker hjärnkapaciteten under arbetsdagen.

– Distraktioner påverkar vår kapacitet att hålla relevant information i huvudet, säger Torkel Klingberg.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia Dang sadlar om från politisk sekreterare till programmerare genom en snabbkurs på 3 månader.

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Att ha en chefsroll innebär ett stort ansvar som inte lockar alla. Sedan finns det vissa chefer som aldrig borde ha blivit chefer från första början.

Fler artiklar inom Karriär