Ta fram dina superkrafter

– Alla har superkrafter. Alla kan utföra saker som de inte tror att de kan göra, säger Henrik Fexeus, tv-profil och numera superkraftexpert.
I TV 4:s ”Talang 2011” är han jurymedlem vid sidan om Bert Karlsson och Charlotte Perrelli. Utanför tv-rutan skriver han böcker på löpande band på temat att utveckla möjligheterna i livet genom att utnyttja hjärnans kognitiva förmåga bättre.
Den senaste boken bär titeln ”Konsten att få mentala superkrafter”.
– Karriären kan bli mycket mer stimulerande om man utvecklar dessa förmågor. Tyvärr är det inte många som tar sig den tiden.
Han kallar dessa förmågor för superkrafter, för att de känns som sådana när man använder dem.
Vi har alla möjlighet att bli Stålmannen, menar Henrik Fexeus, oavsett om det handlar om att bli en strategisk problemlösare på beställning till att kunna tänka i nya banor.
Men om vi inte tar oss tid att uppsöka en telefonkiosk för att byta om får vi finna oss i att ”bara” vara Clark Kent i karriären:
– Man måste se de långsiktiga vinsterna. Om man exempelvis har mycket rapporter och dokumentation att ta sig igenom, är det ju verkligen en idé att bli en snabbläsare så att lästiden kan halveras.

Lär dig att bryta mönster

Tänk i nya banor
    Din förmåga att tänka kreativt på jobbet kan utvecklas genom att du vänjer hjärnan vid att bryta mönster. Gör det till vana att med flit göra saker på nya sätt. Duka frukostbordet i en ny ordning varje gång, borsta tänderna med ”fel” hand, ta nya vägar till jobbet varje dag.

Sluta misslyckas
    En bågskytt som skjuter i väg en pil mot tavlan för första gången och hamnar 20 centimeter snett ser inte det som ett ”misslyckande”. Snarare som en signal om att siktet behöver justeras. Gör samma sak när du får resultat B när du förväntade dig resultat A.

Skapa förtroende
    När vi träffar en ny person, och denne direkt snappar upp vårt namn och använder det i samtalet blir vi mer benägna att gilla den personen. Förtroende skapas och banden blir starkare. Så utnyttja detta faktum. Skapa vanan att upprepa andras namn tidigt i samtalet.
 

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Ungefär 70 procent av alla jobb tillsätts genom rekommendationer. Rätt socialt umgänge kan alltså vara avgörande för karriären.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Att ha en chefsroll innebär ett stort ansvar som inte lockar alla. Sedan finns det vissa chefer som aldrig borde ha blivit chefer från första början.

Fler artiklar inom Karriär