Expertens tips: Så gör du för att bli rik

Vid vilken summa på banken skulle du känna dig rik? Det var en av frågorna som ställdes till tusen personer i en undersökning gjord av Nordnet och Novus.

– En liten buffert gör stor skillnad för känslan av frihet. Folk vill inte förändra sin livsstil, de vill fortsätta jobba men kunna unna sig resor och att ge gåvor till familj och välgörande ändamå, säger Jan Dinkelspiel, Sverigechef på Nordnet.

22 procent svarade en miljon kronor. Men hela 21 procent skulle känna sig rika om de hade 0-50 000 på banken, alltså pengar på banken överhuvudtaget.
– Många har en tuff vardagsekonomi och när man känner att man inte har några reserver alls på banken så är 10 000 kronor mycket, säger Bodil Hallin, familjeekonom på Ikano bank.

De flesta svenskar, hela 31 procent, tror att det enklaste sättet att bli rik på är genom arv. Men det håller Bodil Hallin inte med om.
– Sätt istället ett mål för din ekonomi och sträva sakta och säkert mot det målet. Det går inte snabbt men det är pålitligt. Det är nog det enklaste sättet att bli rik på.

Jan Dinkelspiel menar att det är viktigt att lägga undan, även om det bara är lite, eftersom det väcker intresset för att spara.
– När du betalar räkningarna, se också till att lägga undan lite till sparande. Det gör att ditt intresse för sparande ökar och att du får en buffert att utnyttja för framtida ändamål.

RIK ÄR DEN SOM KAN RESA

• I Sverige, Danmark, Norge och Finland hamnar möjligheten att kunna resa högst upp på listan över vad det innebär att vara rik.
• På andra plats kommer att kunna köpa en bostadsrätt/ett hus, förutom i Sverige där att kunna skänka pengar till välgörenhet hamnar högre.
• Stockholmarna anser att det är först vid två miljoner man är rik.
• Svenskarna tillförlitar sig kanske lite otippat på ödet som det näst enklaste sättet att bli rik.
• Att slippa arbeta hamnar längst ner i rangordningen i samtliga länder på frågan vad det innebär att vara rik.

Lön

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Lön

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Vårens lönesamtal närmar sig med stormsteg och Metrojobb har tagit hjälp av Susanne Rönnkvist Ahmadi på Hubspot för att få de bästa tipsen.

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Slut på pengar, begränsad lönepott och jämförelser med vad andra tjänar. Chefens argument för varför du inte ska få högre lön är många.

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

8 kneg som gör dig rik i Asien Lönen högst i de mest jämställda yrkena Fattiga tillreder snabbmaten för småsmulor – läkarna tjänar miljoner på att...

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Fredrik började på McDonald’s som 16-åring. Jobbar kvar efter 22 år. Timlönen i dag: 109 kronor.

Fler artiklar inom Lön