Det är inte bara de närmaste som läser vad du skriver på Facebook, även personalchefer gör det.

Foto: Scanpix

Var tredje chef kollar in dig på Facebook

Hör du till kategorin kontroversiella bloggare som även säger rakt ut vad du tycker på Facebook? Risken är i så fall stor att en personalchef lägger till åsikterna i din jobbansökan.

I en färsk rapport svarade var tredje rekryteringsansvarig på 1 000 företag att de rutinmässigt googlar sökande. Var femte personalchef kontrollerade även information på personliga bloggar.
– Nyligen skärptes lag-stiftningen för kreditupplysning och därför väljer nu företagen att söka på Google och Facebook i allt större utsträckning, säger Patrik Attermark, vd för Infotorg.

Andelen företag som väljer att kontrollera sina arbetssökande via Facebook och bloggar ökar kraftigt enligt en ny rapport från näringslivsorganisationen Stockholms handelskammare och upplysningsföretaget Infotorg.

Av knappt 1 000 tillfrågade rekryteringsansvariga vid företag i Stockholms och Uppsala län, svarade 32 procent att de numera kontrollerar alla arbetssökande på Facebook samt även utför en Googlesökning på jobbkandidaten.

På bara ett år har andelen rekryterare som söker personliga detaljer i bloggar ökat från 10 till 20 procent, enligt rapporten. Nästan var sjunde tillfrågad ansåg också att en aktiv blogg hos en sökande generellt sett kan utgöra ett stort minus i bedömningsprocessen.
– Bloggare och Facebookanvändare tror att det bara är de närmaste som läser vad de skriver. Här får man börja tänka om, säger Patrik Atterfall.
 

Sociala medier

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Sociala medier

Så många chefer kollar upp dig på LinkedIn – innan du får jobbet

Så många chefer kollar upp dig på LinkedIn – innan du får jobbet

Tror du chefen googlar dig innan du får jobbet? Det är större chans att du kollas upp på LinkedIn.

Din arbetsgivare kan bevaka dig på jobbet

Din arbetsgivare kan bevaka dig på jobbet

Lagen ger chefen rätt att övervaka ditt jobb Butiksägare i skräck för ny kvittokontroll Du är bevakad på jobbet.

Imponerande eller irriterande? Så skryter du på rätt sätt

Imponerande eller irriterande? Så skryter du på rätt sätt

Imponerar du på omgivningen, eller verkar du bara skrytsam och osympatisk? En ny studie visar att många har dålig koll på var gränsen går.

Experternas guide: Så använder du Facebook till att söka jobb

Experternas guide: Så använder du Facebook till att söka jobb

Om du tar en paus från att tagga dina vänner i videos på söta kattungar kan även Facebook vara en plattform som hjälper dig att hitta nästa drömjobb.

Fler artiklar inom Sociala medier