Så vågar du lämna ditt tråkiga jobb

Anna Helin vågade ta risken att lämna sitt jobb när det började kännas tråkigt. – Det känns bra att faktiskt byta när magkänslan säger ”kör”, säger hon. 

Foto: Privat

Så vågar du lämna ditt tråkiga jobb

Stanna kvar på jobbet? Eller ge sig ut i det okända och utvecklas hos en annan arbetsgivare, eller varför inte i ett eget företag? Det är frågan.

-- För många betyder semestern att man får tid och utrymme att reflektera, och det är inte alltid så enkelt att komma fram till ett beslut, säger Ylva Ekdahl, förändringscoach på Yeh yeh coach & konsult.

Ett första steg är att ta sina känslor på allvar.

-- Om du känner att det är tungt och jobbigt att komma tillbaka till jobbet, känner ”usch, fy och blä”, då är det ett tecken på att du är inne på fel spår. Samtidigt har du en hyra att betala och kanske en familj att försörja. Då går det inte att säga upp sig utan vidare.

Här intill ger hon tre knep för att komma framåt i processen, så att du slipper ha ångest över detta i flera månader framåt.

Anna Helin hann fatta sitt beslut redan före semestern:

-- Jag hade en fast tjänst sedan tre år på en webbyrå, men kände att det var dags för mig att gå vidare. Jag kände mig lite för säker i jobbet och utvecklades inte, och saknade glöden på morgonen på väg till jobbet. Jag började även kolla på klockan lite mer på eftermiddagarna, vilket inte är ett bra tecken.

Valet att sluta var ändå inte självklart:

-- Det innebar ju en risk. Men man måste ibland ta risker för att komma vidare, och det känns bra att faktiskt byta när magkänslan säger ”kör”.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Ungefär 70 procent av alla jobb tillsätts genom rekommendationer. Rätt socialt umgänge kan alltså vara avgörande för karriären.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

4 tips: Så vinner du respekt på jobbet

4 tips: Så vinner du respekt på jobbet

Så får du andra att lyssna på dig Att vara respekterad på jobbet kan hjälpa dig att klättra i karriären.

Fler artiklar inom Karriär