Han designar framtidens internet
Foto: Gustav Hugosson

Han designar framtidens internet

Alla med IT-kompetens kan skratta sig lyckliga när hela vår omgivning datoriseras. Jobben kommer inte att sina – och bäst går det för dem som designar framtidens internet.

Just nu är efterfrågan på IT-kunnig arbetskraft så stor att svenska företag rekryterar från utlandet – och tack vare att vi nätanvändare blir allt mer krävande och kunniga ökar behovet av att göra nätet lättanvänt.

I dag heter hetaste termen user experience (UX) och betyder att allt ska fungera smärtfritt och smidigt för användaren, till exempel en form som anpassar sig till skärmen man använder (så kallad responsive design) och att det man förväntar sig ska hända också gör det.

– User experience handlar också om en färg- och formdesign som skapar känslor  och ger användaren något bättre, enklare eller snabbare, till exempel Readmill med sitt tydliga, stillsamma men ändå lustfyllda sätt att uppmuntra läsning. Eller Soundcloud som har gjort det enkelt att hitta, skapa och dela med sig av ljud. De låter oss leka med ett av våra mänskliga sinnen, säger Jaan Orvet.

Han är en av pionjärerna i Sverige inom user experience och håller föredrag över hela världen om att funktionalitet är viktigare än form.

– Teknologin nu är så pass billig att det går att göra verktyg som är anpassade efter våra mänskliga beteenden och interaktionsmodeller. Det är bland annat därför Ipaden är en succé. Den handlar om människan och inte om tekniken. Dessutom spar användarvänlighet tid och resurser, säger Jaan Orvet.

Inom UX-området spås behovet bara att öka.

– I kombination med att webbanvändningen flyttar från tjockdatorn till plattor och smartphone ökar behovet av bra UX för mobilitet, därför kommer duktiga UX-människor alltid att behövas, säger Jaan Orvet.

IT-jobben fortsätter att vara heta. Det bekräftar Arbetsförmedlingen. Personer med universitets- eller högskoleutbildning som har arbetslivserfarenhet inom IT är allra mest efterfrågade.

– Vi bedömer att den utvecklingen fortsätter på lång sikt, i alla fall tio år framöver, säger Torbjörn     Israelsson, analytiker på   Arbetsförmedlingen.

Utbildningskravet kommer av att arbetsmarknaden blir mer global. Och det ställer högre krav på utbildning.

– De stora IT-jättarna anställer till sina olika kontor i världen och då är det viktigt att ha en utbildning som matchar deras önskemål, det vill säga en bred och stark grund inom datateknik, säger Peter Parnes, professor i distribuerade datorsystem vid Luleå tekniska universitet.

Lämpliga utbildningar att satsa på är exempelvis civilingenjör i datateknik eller medieteknik.

– IT-området utvecklas mycket fort, därför är det viktigt att man fortsätter att utbilda sig. Väldigt fokuserade och specialiserade utbildningar har en tendens att leda till att kunskapen behöver förnyas oftare, säger Peter Parnes. 

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia Dang sadlar om från politisk sekreterare till programmerare genom en snabbkurs på 3 månader.

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Att ha en chefsroll innebär ett stort ansvar som inte lockar alla. Sedan finns det vissa chefer som aldrig borde ha blivit chefer från första början.

Fler artiklar inom Karriär