Bara runt två procent av de utförsäkrade har gått till socialbidrag.
Foto: Foto: Scanpix

Mer än varannan som utförsäkrats jobbar

Publ. 2010-05-11 17:23
 
 
Det fanns farhågor om att de utförsäkrade som inte anmälde sig till Arbetsförmedlingen efter årsskiftet skulle bli beroende av socialbidrag.

Men de flesta jobbar eller studerar. Bara två procent har socialbidrag.
– Det har ju varit väldigt mycket fokus på de personer som inte gått över till Arbetsförmedlingens arbetslivsintroduktion. Att se att den absoluta merparten försörjer sig genom arbete eller egna företag tycker jag är väldigt roligt, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson.

Mer än hälften av de personer som vid årsskiftet blev utförsäkrade från sjukförsäkringen och inte dök upp på arbetslivsintroduktionen hos Arbetsförmedlingen har sedan dess haft anställning eller inkomst från eget företag som huvudsaklig försörjning. Gruppen består i dag av knappt 2 000 personer.

En kartläggning som Försäkringskassan gjort visar att få av dem, bara två procent, anger kommunens försörjningsstöd, socialbidrag, som främsta källa till sin försörjning.
– Det är glädjande att vissa klarar att gå tillbaka till arbetet efter många års sjukskrivning, och att vissa också väljer att studera vidare, säger Husmark Pehrsson.

Hälsa

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Hälsa

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Närmare 30 procent av svenskarna kommer att läsa jobbmejlen flera gånger eller varje dag under semestern, enligt en ny undersökning.

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Enligt bildskärmsexperten Dick Bender har allt för många människor idag felaktiga inställningar på sina datorskärmar.

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Enligt ergonomen Richard Hagman slarvar vi med användningen av våra höjbara skrivbord och vi vet inte heller hur vi använder dem rätt.

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Enligt stresscoachen Maria Helander är vi tidsoptimister som alltid försöker hinna med för mycket när vi är lediga och egentligen ska prioritera vila.

Fler artiklar inom Hälsa