Jobbsökare laddar upp bilder på sig själva, sen är det upp till  besökarna att avgöra om de är snygga nog för ett jobb.

Jobbsajten som bara är för snygga

Uppd. 2010-05-07 15:53
 
 
Lina Thomsgård har grundat Rättviseförmedlingen, som hjälper människor utanför normen att synas och höras.
 
Lina Thomsgård har grundat Rättviseförmedlingen, som hjälper människor utanför normen att synas och höras. Foto: Lotta Imberg
 
Mer på metrojobb.se
 
Externa länkar
 

Användare laddar upp bilder och blir rankade efter skönhet. Den som inte är vacker nog åker ut. Upplägget känns igen från tonårssajter, men här handlar det om vuxna människor som söker jobb. Skandalsajten Beautiful Job Seekers är bara till för det vackra folket – och de som vill anställa dem.

Under de få veckor den funnits har sajten fått ta emot så mycket skäll att den talesperson som metrojobb.se talar med inte ens vill framträda med förnamn. Han säger i alla fall att Beautiful Job Seekers bara är en spegel av något som redan finns – och att han själv inte skulle platsa för att söka jobb där.

– Vem tar emot dig när du går ut på klubb? Vem står bakom baren? En del jobb är redan till för snygga människor, vi tar bara en affärsmodell och applicerar den på verkligheten.

Men det är inte bara i mässmontrar och nattklubbar som skönhet går före talang. På sajten finns också annonser för administratörer på fastighetsbolag och projektledare. Talesmannen kan inte utesluta att personer anställs genom sajten bara för att en kontorschef vill ha något trevligt att vila ögonen på.

– Men det är inte upp till mig att avgöra varför en person blir anställd. Om du tror på en fri marknad som vi har här i Amerika måste du också tro på friheten att välja.

Lina Thomsgård, grundare av Rättviseförmedlingen, reagerar starkt när hon får höra talas om sajten.

– Det är beklämmande att vissa fortfarande tror att en människas talanger och kompetens bestäms av kön, ålder, ursprung eller utseende. Med ett sånt tänk går man miste om så mycket bra folk och idéer.

Föreställningen om att snygga människor är bättre på jobbet är djupt rotad. Forskare talar om en "gloria-effekt" – en person som ser snygg och fräsch ut tillskrivs egenskaper den inte nödvändigtvis har. Effekten är att vackra människor faktiskt tjänar bättre, enligt flera studier.

Det har också visat sig att kraven på snygghet ökar i en lågkonjunktur och det är här Beautiful Job Seekers och den holländske nätdejting-entreprenören Ralph van Troost kommer in. I ett uttalande säger han att krisen har gjort det ännu viktigare att stå ut bland mängden. Om du både har talang och är snygg vore det fel att inte trycka på båda.

Tidigare har van Troost bland annat startat en dejtingsajt för miljömedvetna, men har förberett sig på de reaktioner som detta mindre politiskt korrekta projekt för med sig. Bland annat finns bloggen "Beauty is in The Eye of the Employer", som ska bemöta den massiva kritiken.  I ett inlägg utnämns bloggaren Elaine Zimmerman till moralpolis och illustreras av en kvinna i sexig polisuniform.

– Det är fascinerande hur mycket tid vissa bloggare verkar ha när de skriver sida upp och sida ner om oss. Men det är bra att de här frågorna kommer upp till ytan, alla kommentarer är öppna och oreglerade och vi uppmuntrar en hälsosam dialog säger talespersonen.

I teorin finns det inget som hindrar en svensk efterföljare. I Sverige är det förbjudet att diskriminera mot kön, ålder och etnicitet – men inte skönhet.

– Alla former av diskriminering ska arbetas bort. Däremot tror jag kanske mer på att inspirera och uppmuntra folk att tänka bredare och modigare än att ge DO mer att sätta tänderna i, säger Lina Thomsgård.

 
Tomas Lundin

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Letar du nytt jobb efter semestern? Arbetsförmedlingens Platsbanken har en del lediga tjänster. Men långt ifrån alla.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Fler artiklar inom Söka jobb