För Agneta Rosenlund blev det svårt att få jobb genom att lägga upp sitt cv i en databas. I dag har hon ett jobb som hon fick genom personlig kontakt. Men det finns knep för att sticka ut från mängden.
Foto: Foto: Urban Brådhe

Så får du nytt jobb via cv-databaserna

Publ. 2010-05-06 05:26
 
 
Mer på metrojobb.se
 
Boontariga Pipatanangura, vd för Workmint.
 
Boontariga Pipatanangura, vd för Workmint.
 
Charlotte Hågård, karriärcoach.
 
Charlotte Hågård, karriärcoach.
 

Cv-databaser allt vanligare sätt att få jobb. Så gör du för att sticka ut från mängden. ”Kvinnor ofta bra på att skriva ner sig själva”

Agneta Rosenlund hade under en lång period återkommande uppdrag på ett bemanningsföretag. När hennes personliga kontakt på företaget slutade uppmanades hon att lägga in sitt cv i företagets databas för att få nya uppdrag.  

Men Agnetas cv försvann i havet bland tusentals andra i databasen. Och några nya uppdrag fick hon inte.
– Jag insåg att jag måste vara aktiv och började lägga in mitt cv i alla möjliga databaser. Men det gav ingenting. Trots att jag var angelägen om att hitta ett jobb och verkligen ansträngde mig var det meningslöst att hitta ett jobb genom att lägga in sig i cv-databaser, säger hon.

Enligt Boontariga Pipatanangura, vd för cv-databasen Workmint, är en cv-databas ingen ersättning för traditionellt jobbsökande. De som registrerar sig är ofta nöjda med sitt jobb, men kan tänka sig att byta om rätt erbjudande dyker upp.
– Alla som söker jobb aktivt bör ha ett riktigt bra cv som de kan skicka ut med. Den som registrerar sig i en databas kanske kan vänta sig att få jobb de närmaste två åren.

Agneta Rosenlund upplever att det är svårt att göra sig rättvist sökbar i företagens cv-databaser. Enligt Workmint-vd:n är en nyckel till framgång att vara ärlig utan att vara för blygsam och att beskriva vad man gjort på ett sätt som spelar företagens sökningar i hand.
– Även om din titel är handläggare kanske dina arbetsupgifter är en ekonomichefs. Framför allt kvinnor är generellt bra på att skriva ner sig, medan män är bra på att skriva upp sig.

Expertens bästa tips

Karriärcoachen Charlotte Hågård om hur du får jobb via en cv-databas.


1. Profilera dig

Bestäm vad det är för typ av jobb du vill söka. Lägger man in sitt cv i en ­data-bas gäller det att profilera sig mot en viss typ av jobb.


2. Skräddarsy cv:t

Tänk igenom vem du är, vilka dina drivkrafter är, vad du har gjort tidigare och vilka intressen du har – detta ska sedan skräddarsys i ditt cv gentemot den typ av jobb du vill ha.

3. Ha rätt nyckelord

För att öka din sökbarhet är det viktigt att använda rätt nyckelord i ditt cv. Genom att läsa jobbannonser som rör yrket du vill ha kan du hitta nyckelord. Använd dessa när du skriver ditt cv.


4. Få pushmejl

De flesta cv-databaser har funktionen pushmejl vilket innebär att du får intressanta jobbannonser mejlade till dig. Anmäl att du vill ha dessa mejl. Då kan du själv höra av dig till arbetsgivare.

 
Mary Örnborg
Tomas Lundin

CV

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet CV

100 säljande ord som gör ditt cv och personliga brev vassare

100 säljande ord som gör ditt cv och personliga brev vassare

Metrojobbs redaktör och cv-expert Anna Åslund har satt ihop den enda ordlistan du behöver för att kunna skriva säljande.

Rekryterarna: ”Det här får oss att slänga ditt cv i papperskorgen”

Rekryterarna: ”Det här får oss att slänga ditt cv i papperskorgen”

Vad får ditt CV att se mindre proffsigt ut? Metro jobbs karriärpanel avslöjar nu vad som inte går hem hos dem.

Experten listar: 6 saker du aldrig ska ha med i ditt cv

Experten listar: 6 saker du aldrig ska ha med i ditt cv

Öka dina chanser att få komma till intervju genom att rensa bort onödig information i ditt CV.

Expertens 10 tips: Så skriver du ett riktigt säljande cv

Expertens 10 tips: Så skriver du ett riktigt säljande cv

Syftet med ditt CV är att du ska få komma på intervju och berätta mer om dig själv. Så skriv säljande - men ärligt. Så gör du.

Fler artiklar inom CV