Mattias Lagerberg, Nathalie Piedrahita, Robin Höglund, Elisa Larsson, Hampus Isaksson, Max Nummelin, Josefine Klermyr, Pascalle Safar och Erik Rydén är alla 90-talister och kan se fram emot en ljusare arbetsmarknad när 40-talisterna nu går i pension.
Foto: Foto: Urban Brådhe

1,3 miljoner jobb snart lediga i Sverige

Publ. 2010-05-24 09:14
 
 

Historisk generationsväxling på arbetsmarknaden. Över en miljon kommer att gå i pension inom tio år.

Nästan 1,3 miljoner jobb kommer att bli lediga i Sverige de närmaste tio åren. 40-talisterna går i pension och Sverige står inför den största generationsväxlingen på arbetsmarknaden hittills.
– För dagens ungdomar innebär det stora möjligheter och goda framtidsutsikter. Det är historiskt att det är fler som slutar än som kommer ut på arbetsmarknaden, säger Clas Olsson, analyschef på Arbetsförmedlingen.

Den enkla förklaringen är att det föddes många barn på 40-talet. Men det är också den första generationen där både män och kvinnor arbetat. Dessutom är 90-talisterna, som är generationen som ska ta vid, betydligt färre.
– Det kommer att uppstå en bristsituation inom en snar framtid. Konkurrensen om den utbildade arbetskraften har redan börjat, säger Clas Olsson.

För att fylla alla luckor är Sverige beroende av invandring.
– Vi måste absolut bli fler på arbetsmarknaden. De stora pensionsavgångarna innebär inte bara ett tapp av arbetskraft utan även ett tapp av skatteinkomster. Vi behöver både fler händer och fler skattebetalare för att klara av till exempel sjukvården och äldreomsorgen.
Eleverna på S:t Eriks gymnasium är 90-talister och redo att ta över.

De bekymras inte över att de erfarna försvinner.
– De kan det gamla. Vi kan det nya, säger Hampus Isaksson, som går ut elprogrammet om några dagar.

 
Johanna Ohlson

Nyheter

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nyheter

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Nyckeltalsinstitutet har granskat över 700 000 svenskars arbetsvillkor. Vinnarna är de företag som prioriterar jämställdhet och ett bra ledarskap.

Kapten Röd kämpade för att nå drömjobbet:

Kapten Röd kämpade för att nå drömjobbet: "Du måste vara din egen eldsjäl"

Innan kändisarna blev kändisar hade de helt vanliga jobb. I Metrojobbs nya serie "Mitt nya jobb" berättar de om sina erfarenheter.

Här är 5 artiklar att inspireras av på internationella kvinnodagen

Här är 5 artiklar att inspireras av på internationella kvinnodagen

Den 8 mars varje år uppmärksammas världens kvinnor på internationella kvinnodagen, Metrojobb har samlat ett gäng artiklar att inspireras av!

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

IT-branschens snabba utverklinginnebär att det snabbt växer fram nya yrkesroller på arbetsmarknaden och bristen på rätt kompetens blir stor.

Fler artiklar inom Nyheter