Svenska Sophie lämnade Sverige och jobbet som sjuksköterska – nu gör hon karriär som skådespelerska i USA.
Foto: Foto: Privat

Så fick Sophie sitt drömjobb i USA

Publ. 2010-05-27 09:58
 
 

Att landa drömjobbet i USA kräver en hel del pappersarbete. Metro tipsar om hur du fixar det  Och pratar med kvinnan som kan bli nästa kända svenska på bioduken. "Har haft tur och träffat rätt människor".

År 2006 jobbade Sophie Sörensen som sjuksköterska. I dag är hon skådespelerska i New York, redo att ta nästa steg i karriären.
– Framgång är relativt men det håller på att hända saker. Jag har haft tur och träffat rätt människor, säger hon.

Som barn drömde Sophie om att bli skådespelerska men gav upp drömmen för att i stället utbilda sig till sjuksköterska. En karriär som inte kändes rätt.
– I mitt jobb såg jag olika människor släppa taget och dö. Jag kände att om jag skulle kunna släppa taget lugnt behövde jag satsa på min dröm och inte ångra det sedan, säger hon.

Hon åkte till New York på studentvisum och har efter utbildningen kunnat börja jobba som skådespelerska. Studenter från utlandet kan göra det genom att ansöka om tillägg på visumet som godkänner ett års jobbsökande inom ämnet de studerat.

I dag är Sophie Sörensen aktuell med en uppsättning av ”Tre systrar” och en Shakespearepjäs. Men hon hoppas på fler roller. Kanske som sjuksköterska i en tv-serie
– Då skulle det verkligen kännas som att jag studerat inför min roll, säger hon.

Att få jobba i New York är en dröm för många – och trots hårda regler är det möjligt att göra drömmen till verklighet. Att få jobba i New York är en dröm för många – och trots hårda regler är det möjligt att göra drömmen till verklighet.
 

Vägar till jobbet

Börsmäklare på Wall Street: För att få tillstånd måste du vara anställd av ett företag som ansöker om tillstånd för dig att arbeta i USA. Då kan du få ett arbetsvisum. Annars går det att jobba för ett svenskt företag om de får igenom en ansökan hos ambassaden.

Skådespelare i Hollywood: Om produktionen ligger i USA kan du få tillstånd men ansökan ska då skickas från produktionsbolaget. Om det är en svensk produktion behöver du inte ha      arbetstillstånd.

Au pair: För att bli au pair måste du gå genom en registrerad agentur och vara under 26 år. Många åker över och jobbar hos en familj de känner men det är olagligt och personen som jobbar saknar då skydd.

Bara jobba i USA: För den som vill ha ett sommarjobb finns möjligheten att åka fyra månader och jobba med något säsongsarbete. Till exempel kan du jobba på en strandresort. Kravet är att du går en utbildning på ett universitet.  Inte det bäst betalda jobbet men en chans att komma till landet i väst.

Rickard Lindholm

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia Dang sadlar om från politisk sekreterare till programmerare genom en snabbkurs på 3 månader.

Kvinna i karriären - så når du hela vägen till toppen

Kvinna i karriären - så når du hela vägen till toppen

Företagsledningarna domineras ännu av män. Men det finns några kvinnor som gått hela vägen. Här är sju viktiga saker deras karriärer har gemensamt.

Fler artiklar inom Karriär