Reklamaren Tommy Lundberg och beteendevetaren Ola Berggren har skrivit boken med den tvetydiga titeln "Ledarskap på Apstadiet – evolution för chefer och ledare".

Därför bör vi bli mer som apor på jobbet

Uppd. 2010-04-20 15:53
 
 
Schimpanser sitter gärna ner och funderar, något vi sällan får tid till
på våra jobb.
 
Schimpanser sitter gärna ner och funderar, något vi sällan får tid till på våra jobb. Foto: Getty
 
Mer på metrojobb.se
 
Furuviks djurpark
 

Låt dig inte luras av tjusiga titlar –  i grunden är vi en flock apor på jobbet. Genom att göra som våra håriga kusiner kan vi få en mer mänsklig arbetsplats, enligt en ny bok.

– Vi är fascinerade av schimpanser för att vi känner igen oss i dem. Vi är ju apor och har mycket nedärvda beteenden från när vi klättrade i träd, säger Tommy Lundberg, som tillsammans med Ola Berggren har skrivit boken "Ledarskap på Apstadiet – evolution för chefer och ledare".

I grunden mår människor och apor bra av samma saker –  om det handlar om ryggdunkar eller kliande, bonus eller bananer spelar mindre roll. En chef som vet detta kan göra arbetsplatsen mer mänsklig.

– Boken är skriven som en ledarskapsbok, men alla som har någon som helst relation till andra kan ha nytta av den, säger Tommy Lundberg.

Till hjälp har författarna haft schimpansen Santino och hans flock på Furuviks djurpark. Schimpansexperten Ing-Marie Persson har presenterat författarna för läromästarna, som på sätt och vis får konsultarvode. Intäkterna från boken går nämligen till att rädda vilda schimpanser i Afrika.

En schimpansflock har faktiskt mer gemensamt med en arbetsplats än med en modern människofamilj. Aporna ordnar in sig i grupper om 15-20 individer, som i sin tur är del av en övergrupp på runt 150, en sammansättning som också visat sig framgångsrik i många företag.

– Militären organiserar sig ofta i sådana grupper. Idén är att du måste känna igen individerna i gruppen, annars har du ingen orsak att kämpa på för deras skull.

Gruppen behöver ju också en ledare och precis som apor väljer vi gärna en stor och stark hanne som chef. Men varken apberget eller arbetsplatsen låter en alfahanne komma undan med vad som helst.
– Det är förtroendet som avgör. I schimpansernas fall jagar man upp chefen i en trädtopp och låter honom inte komma ner förrän han ångrat sig.

Men i sällsynta fall kan faktiskt en liten hanne ta sig ända upp i toppen. I den apflock som den världskände primatforskaren Jane Goodall följde under många år lyckades en mindre apa, Wilkie, bli ledare genom att putsa på de andra – det största ömhetsbtyget en schimpans kan ge. Kvinnliga ledare är däremot ovanliga, förutom hos dvärgschimpanserna.

På ett område har vi i alla fall kommit längre. Om det handlar kapitlet "Vad ska man ha 60 miljoner bananer till?".
–  Vi har utvecklat möjligheten att vara girig mer än vad som skulle kunna vara möjligt om valutan var bananer, som ju inte är något värda om man inte hinner äta dem. En apledare ser alltid till att alla får så det räcker.

Fyra saker att apa efter

Ta en banan och fundera. Tommy Lundberg berättar att han riktigt kunde se kugghjulen snurra i huvudet på aphannen Santino när han satte sig ner och funderade. Schimpanserna ger varandra tiden att tänka efter, något vi är dåliga på i våra uppskruvade organisationer.

Fikapausen behövs. Schimpansernas putsande är inte bara ett sätt att bli av med ohyra, utan också ett sätt att stärka gemenskapen. Vår motsvarighet är fikapausen. Den är bortrationaliserad på många arbetsplatser, men enligt flera studier gör den oss mer effektiva.

Bekräfta varandra. Människor är precis lika bekräftelsetörstiga som apor. Se till att bekräfta dina kolleger. Det betyder inte bara att berömma dem när de gjort något bra, utan att uppmärksamma dem på andra sätt.

Lär dig kroppspråket. Schimpanser saknar ordentligt talspråk och är därför mästare på kroppspråk. Det är vi också, fast vi glömmer det ofta. Gör ett experiment och iaktta bara vad folk signalerar vid ett möte och inte vad de säger så får du se.

Källa: Tommy Lundberg och Ola Berggren
 
 
Tomas Lundin

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia Dang sadlar om från politisk sekreterare till programmerare genom en snabbkurs på 3 månader.

Kvinna i karriären - så når du hela vägen till toppen

Kvinna i karriären - så når du hela vägen till toppen

Företagsledningarna domineras ännu av män. Men det finns några kvinnor som gått hela vägen. Här är sju viktiga saker deras karriärer har gemensamt.

Fler artiklar inom Karriär