Anders Dellson, vd på Teknopol i Lund, ger sina medarbetare ovanligt mycket eget utrymme på jobbet – till medarbetaren Helena Tillborgs glädje.
Foto: Foto: Kinga Lezanska Sjölin

Avknoppade anställda får chans att blomma ut

Publ. 2010-04-20 13:06
 
 

Här är chefen som ”knoppar av” sina mest drivna och kreativa medarbetare. Han
uppmuntrar medarbetarna att prova sina egna vingar – och det har fått företaget att växa. Anders Dellson, vd på Teknopol: Vi har gått från 10 till 22 anställda på två år.

”Avknoppningsledarskap” tar avstamp i idén att mycket kraft kan frigöras från personalen när medarbetarna ges stor frihet att utveckla verksamheten.
– Strategin är att jag låter medarbetarna utveckla och sjösätta egna idéer som går i linje med vår verksamhet, säger Anders Dellson.

Företaget Teknopol är ett konsultföretag som ägnar sig åt rådgivning till unga innovationsbolag, ungefär 150 om året. I mötet med dessa entreprenörer får konsulterna nys om gemensamma hinder och behov. Det är oftast grunden till de nya tjänster tjänster och koncept som Lundföretaget utvecklar.

Ett exempel är hur medarbetaren Helena Tillborg under ett regionalt uppdrag insåg potentialen i att ta fram ett gemensamt skyltfönster för alla miljöteknikföretag, i syfte att uppnå mer sprängkraft ut mot investerare.

Det som började som ett uppdrag blev ett projekt. Hon fritogs sina vanliga arbetsuppgifter för att utveckla projektet och göra verklighet av konceptet. Nu har skyltfönstret ”Cleantech Inn Sweden” blivit ett eget affärsområde, lett av Helena själv.
– När vi märker att grundidén bär kommer det i ett läge där medarbetaren faktiskt leder ett projekt som går runt av sig själv, säger Anders Dellson.

Det här sättet att ta vara på energin hos konsulterna har stärkt företagets varumärke, menar han.

Och flyttat positionerna framåt på marknaden.
– Motivationen ökar när de ser att de kan skapa sina egna utvecklingsmöjligheter. Initiativen blir fler när de ser hur andra projekt har blivit avknoppade. Alla projekt är tydligt kopplade till intäktssidan, så alla blir vinnare på det här. Även våra kunder, så klart.

 

"Tänk på Google"

 
 

Anders är förstås inte ensam om att ge sina medarbetare möjligheten att köra sitt eget race på jobbet.

Den här ledarskapsfilosofin, som katalyserar individers fria vilja att skapa utveckling, slår rot på allt fler håll.

Och det är bra. Jobb-Sverige behöver mer av denna Googlementalitet. Google låter ju sina anställda ägna sig åt egna projekt en heldag i veckan. Och denna ”medarbetare som släpps lösa på  jobbet”-tid ligger bakom 50 procent av sökjättens tjänster, inkluderat Gmail. Något att tänka på.

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Ungefär 70 procent av alla jobb tillsätts genom rekommendationer. Rätt socialt umgänge kan alltså vara avgörande för karriären.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Experten: 5 beteenden som visar att du är en engagerad medarbetare

Experten: 5 beteenden som visar att du är en engagerad medarbetare

Om du vill visa chefen att du är värd den där löneförhöjningen ska du skippa smörandet, menar Clara Löfvenhamn.

Fler artiklar inom Karriär