CUF-ordföranden Magnus Andersson vill att unga ska förhandla lönen direkt med arbetsgivaren, utan kollektivavtal och LAS.
Foto: Foto: Scanpix

CUF: Ta bort skydd för sommarjobbare

Publ. 2010-04-15 17:00
 
 
Fråga
Är det rätt att skippa kollektivavtal för unga sommarjobbare?
 
 
 
 
Skippa LAS och kollektivavtal för sommarjobbare. Så vill Centerpartiets ungdomsförbund få unga i jobb. LO kallar förslaget "förkastligt".

Centerns ungdomsförbund är förbannade på att Alliansen inte prioriterar ungdomar i vårbudgeten. Nu vill de att sommarjobbare under 25 år ska undantas skydd från LAS och kollektivavtal och få förhandla lönen själva med arbetsgivaren.

– Det talas mycket om kommunala satsningar, men 85 procent av sommarjobbarna finns i privata företag och vi måste underlätta för att unga ska kunna få jobb där, säger Magnus Andersson, ordförande för CUF, till metrojobb.se

Utan regler skulle lönen i praktiken kunna bli en krona i timmen, eftersom det inte finns någon mnimilön i Sverige, men Andersson tror att det finns en naturlig gräns då ungdomar tycker att det är mer värt att gå en sommarkurs än att jobba. Bidragsdelen för studiebidraget ligger i dag på runt 2 700 kronor i månaden.

– Om man är beredd att gå in på en lägre lön för att få in en fot tycker jag det är rimligt. I själva verket har man ju oftast en anställningsintervju där man bestämmer om man ska anställa personen och sen en löneförhandling.

Frihet från kollektivavtal och LAS skulle också göra att fler svarta sommarjobb blev vita, menar Magnus Andersson.

Förslaget totalsågas av hans namne Sophia Andersson, ungdomssekreterare på LO, som tror att det kommer leda till lönedumpning.

– Det kommer bli att arbetsgivaren bestämmer priset på arbetskraft. Ungdomarna skulle bli mer utnyttjade än vad de blir i dag och företagen skulle tjäna mer, men det skulle inte leda till fler jobb.

En ung arbetsökande måste vara väldigt stark för att få en schyst lön i förhandling med en arbetsgivare, menar hon, och är också kritisk till att det ska finnas en gräns vid 25 års ålder.

– Jag förstår inte hur de har tänkt. Det är ju många som studerar upp till 30-årsåldern i dag. De skulle inte ha en chans att få ett sommarjobb.

Åldern menar CUF-ordföranden är satt efter den gräns som regeringen satt för halverad arbetsgivaravgift, men inte skriven i sten.

– Vi hade kunnat sätta den högre, men det är lite lättare för till exempel äldre akademiker som skaffat sig lite kontakter att skaffa sommarjobb, säger Magnus Andersson.

Tror du att det här kan bli verklighet till sommaren eller ska det mest ses som ett utspel?
– Med tanke på hur lång tid det tar att få igenom nya regler på arbetsmarknaden i Sverige tror jag inte det är något vi kommer få se i sommar.
 
Tomas Lundin

Sommarjobb och säsongsjobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Sommarjobb och säsongsjobb

3 personer berättar: Det här är det bästa med att säsongsarbeta

3 personer berättar: Det här är det bästa med att säsongsarbeta

Att kunna kombinera jobb med plugg eller jobb med nöje är en dröm för många. Såhär har tre personer löst det.

Så skriver du ett säljande cv för sommarjobbet

Så skriver du ett säljande cv för sommarjobbet

Sandra Kiesbye är supervisor på McDonalds i Västerås och har lång erfarenhet av att rekrytera sommarjobbare. Här är hennes bästa tips.

Så fixar du sommarjobbet

Så fixar du sommarjobbet

Nu är det hög tid att söka sommarjobb. Men var finns de? Och vad är viktigt att tänka på? Här är sju tips från Linus Zackrisson som skrivit...

Så får du fast – gläns  på ditt sommarjobb

Så får du fast – gläns på ditt sommarjobb

Det gäller att prestera på sitt sommarjobb, det kan nämligen vara din ingång till arbetsmarknaden.

Fler artiklar inom Sommarjobb och säsongsjobb