Foto: Foto: Stock.xchg

10 rymdjobb – hämtade från framtiden

Publ. 2010-04-08 15:28
 
 
Mer på metroteknik.se
 

Drömmer du om att bygga en koloni på Mars? Eller arbeta som flygledare för rymdfärjor? Framtiden kan vara närmre än vad du kanske tror.

Det kan komma att bli trångt i rymden i framtiden. NASA rekommenderas nu att låta fler kommersiella aktörer ta över trafiken för bemannade rymdfärder, enligt den amerikanska teknikmagasinet Wired. De rekommenderas även att låta privata företag bygga nya rymdstationer.

Fler aktörer i rymden banar väg för en helt ny arbetsmarknad. Om 20 till 30 år kommer  det behövas en uppsjö av nya yrken för att hantera den nya rymdtrafiken.

Här presenteras 10 rymdjobb som du kommer att kunna söka i framtiden:

1, Rymdpilot
Kräver nerver av stål och utmärkta färdigheter som pilot. Man måste kunna lugna turister och kunna leverera komiska skämt under flygningen.

2, Försäljare av rymdbiljetter
Deras specialitet är att hjälpa dig att planera din nästa rymdresa. Vad sägs om en rymdbaserad hotellvistelse eller att segla några varv runt månen i en privat rymdkapsel.

3, Flygledare för rymdfärjor
Det kan blir trångt i rymden när industrin börjar ta fart. För närvarande är det få företag som ordnar privata rymdresor, men om fler beslutar att ta rymden i besittning behöver en ny typ av flygledare utbildas.

4, Underhållsarbetare för rymdfarkoster
Även om allt mer tas över av maskiner och robotar kommer mänskliga hantverkare alltid att behövas. Ju fler rymdfarkoster, desto fler mekaniker behövs det.

5, Specialist på rymdkommunikation
Kommunikationen mellan besättningarna och ledningscentralen på jorden kommer vara nyckeln till framgång för de nya rymdföretagen. Och dessutom behövs någon som ser till så att alla rymdturisters uppdateringar på Twitter-och Facebook tar sig från rymden ner till datorerna på jorden.  

6, Reparationsspecialister
Det kommer behövas specialutbildade personer för att hantera reparationer och uppgraderingar på rymdfarkosterna och rymdbasstationerna.

7, Psykolog på månbaser
Att bo på månen är en helt annan upplevelse än att bo på jorden. Du är omgiven av den stora svarta rymden och är minst tre dagar från att vara tillbaka under blå himmel. Och bor i en ödslig miljö som månen kan ha en negativ psykologisk effekt (studier pågår).

8, Psykolog för kolonierna på mars
Om du tror att de som lever på månen har det svårt, försöka då att leva på Mars under två års tid med liten förhoppning till räddning om någonting går galet. Isolation är ordet. För att bibehålla den mentala hälsan på kolonierna kommer det behövas specialtränare psykologer inriktade på isolation och ensamhetskänslor.

9, Ingenjörer inriktade på solenergi

Varje bas på månen eller Mars kommer att behöva generera egen kraft. Solenergi är fungerar bra för månen medan mars behöver komplettera med kärnkraftaggregat.

10, Tankspecialister för rymdbränsle
Rymdfarkoster behöver energi, därmed kommer det behövas tankstationer i rymdraketernas omloppsbanor. Att tanka en rymdfarkost är mer komplicerat än att tanka en bil, därför kommer det behövas specialister på att tanka rymdfärjor.

 

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Letar du nytt jobb efter semestern? Arbetsförmedlingens Platsbanken har en del lediga tjänster. Men långt ifrån alla.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Fler artiklar inom Söka jobb