Foto: Foto: Scanpix

Fortsatt svartjobb på McDonald's

Publ. 2010-04-07 09:33
 
 

Hamburgerkedjan försvarar sig efter nya avslöjanden. 
– Det är naturligtvis helt oacceptabelt, säger McDonald's presskontakt Frida Berg.

”Uppdrag granskning” kunde för två år sedan avslöja att de stora hamburgerkedjorna McDonald's, Max och Burger King anlitade städfirmor som betalade sina anställda svarta löner.

Studenter och invandrare från Asien och Afrika arbetade under slavliknande förhållanden årets alla dygn för bara några tusenlappar i månaden. Efter avslöjandet lovade kedjorna i tv att säga upp avtalen och anställa städarna själva – men nu, två år senare, visar en ny granskning som gjorts av programmet att de brutit sina löften. Av 38 städare på nio restauranger runt om i landet hade samtliga svarta ­löner, enligt "Uppdrag granskning".

Det gällde bland andra personal från ett företag som städar åt fyra av McDonald's franchisetagare. Enligt hamburgerkedjan gjordes noggranna kontroller innan företaget anlitades, bland annat av att det var godkänt av Skatteverket och hade kollektivavtal.
– Trots detta har det ­visat sig vara ett oseriöst företag, och det är naturligtvis helt oacceptabelt, säger McDonald’s presskontakt Frida Berg.

 

Nyheter

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nyheter

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Nyckeltalsinstitutet har granskat över 700 000 svenskars arbetsvillkor. Vinnarna är de företag som prioriterar jämställdhet och ett bra ledarskap.

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

IT-branschens snabba utverklinginnebär att det snabbt växer fram nya yrkesroller på arbetsmarknaden och bristen på rätt kompetens blir stor.

Therese Lindgren: ”Ingen tackar dig för att du går in i väggen”

Therese Lindgren: ”Ingen tackar dig för att du går in i väggen”

I det senaste avsnittet av Metrojobbs Misslyckandepodden delar Youtube-stjärnan med sig av sina värsta motgångar.

Experten: Det här händer i kroppen när du hoppar över lunchen

Experten: Det här händer i kroppen när du hoppar över lunchen

Enligt en ny undersökning från Fazer är det många som skippar lunchen på jobbet, men dietisten Maria Nygårds menar att vanan ger mer nackdelar än fördelar.

Fler artiklar inom Nyheter