Johannes Hansen lärde sig om hur han skulle göra –istället för att göra det. Men det har det blivit ändring på. I dag predikar han självledarskap.
Foto: Foto: Lotta Imberg

Led dig själv ur självhjälpsfällan

Publ. 2010-04-06 09:23
 
 

Johannes försökte finna sig själv i karriären och livet genom kurser och böcker. Nu predikar han "självledarskap" i stället för "självhjälp".

"Seminar junkies" kallas de i USA. Personer som hela tiden söker sig till nya kurser och böcker i hopp om att finna nycklarna som kan förverkliga dem i karriären och livet.
– Om kraften att förverkliga sig själv drivs för långt blir konsekvensen destruktiv och den personliga utvecklingen sker på bekostnad av mycket annat, till exempel relationer, menar Johannes Hansen, 23.

Han vet själv vad självhjälpsmissbruk innebär:
– Liksom så många andra trodde jag att lösningen satt i nästa bok eller på nästa föreläsning. Jag strävade efter att lära mig mer och mer om hur jag kunde göra – i stället för att göra.

Självledarskap – som han nu hjälper entreprenörer, chefer och medarbetare att integrera i sig själva – handlar om att leda sig själv till att uppnå det som är viktigt för en själv. Inte genom teori, utan genom faktisk handling.
– Ska man utvecklas måste man gå utanför sin trygghetszon, till platsen där det uppstår rädsla och förvirring. Tyvärr tolkas dessa som tecken på att man ska ta ett steg tillbaka. I stället för att säga "Jag tror inte att det här funkar" eller "Nä, jag vill inte" vinner man mycket på att säga "Jag är rädd och tycker det är obekvämt, men gör det ändå".

3 tips för att komma i gång

• Lär dig att se glappet
"Glappen" mellan kunskap och kompetens är den vanliga förklaringen till att du inte uppnår det du önskar i karriären. Var ärlig mot dig själv: Vad är det som du vet att du behöver göra, men ändå inte gör?

• Täpp till glappet
Att gå från att veta till att göra handlar inte om att läsa ytterligare en bok, eller gå på ytterligare ett seminarium. Börja i stället agera på dina kunskaper. Då skapas kompetensen som tar dig dit du vill.

• Gör det nu!

Ignorera ursäkter som "Jag har inte tid" eller "Jag har inte råd". Om du letar efter det optimala tillfället att sätta i gång kommer du att få vänta länge. Bestäm dig: Är målet viktigt eller inte?

Kristian Borglund

Personlig utveckling

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Personlig utveckling

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Coachen: Så blir du ett proffs på självledarskap

Självledarskap handlar om att på bästa sätt ha koll på vem du är, vad som är viktigt för dig och i vilken riktning du ska gå.

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Har du en förmåga att älta saker? Här är 6 tips som hjälper dig sluta

Du gjorde ett litet misstag här om dagen och har fortfarande inte kunnat släppa det. Du oroar dig för om du kommer göra tillräckligt bra ifrån dig nästkomma

5 viktiga signaler som avslöjar vad din kollega verkligen känner

5 viktiga signaler som avslöjar vad din kollega verkligen känner

Genom att titta efter vissa ledtrådar i tonfall och kroppsspråk kan du bättre förstå dina medmänniskors känslor.

5 steg: Så tar du emot negativ kritik

5 steg: Så tar du emot negativ kritik

Enligt Clara Löfvenhamn, som är ledarskapsutvecklare och driver Bossbloggen, måste vi gå utanför vårt eget ego för att bli bättre på att hantera kritik.

Fler artiklar inom Personlig utveckling