"Jag kanske får någon liten livränta, men det viktigaste är att  de tar upp det så att inte andra hamnar i samma situation",  säger Sören Hjalmarsson om att regeringsrätten nu tar upp hans fall.
Foto: Foto: Öjvind Lund

Sörens utbrändhet ingen arbetsskada

Uppd. 2010-03-31 09:18
 
 

Sören brände ut sig när han försökte rädda Arvika från vattenmassorna. Till slut kunde han inte ens öppna en tidning – men fick inte sin utmattning klassad som arbetsskada. Nu kan hans fall påverka tusentals utbrända i Sverige.

Under översvämningarna i Arvika år 2000 gjorde brandmästaren Sören Hjalmarsson, 49, allt för att få fram pumpar och elverk till drabbade områden.
– Jag jobbade från sju på morgonen till elva på kvällen. Översvämningen tar ju inte paus för att det är helg, så det blev sju dagar i veckan också, säger han till metrojobb.se.

Efter att kamerablixtarna försvann från Arvika fortsatte arbetet. Uppröjningen efter översvämningarna tog nio månader till.

När sen andra områden i Sverige drabbades av översvämningar skickades Sören dit. Efter två år och nästan 800 övertidstimmar tog det en dag bara stopp.
– Till slut hittade jag inte hem och körde fyra mil för långt, säger Sören Hjalmarsson.

Under flera år kunde han sedan inte ens öppna en tidning, eftersom det ledde till ett stresspåslag. Han beskriver det som en hårddisk som aldrig får tömmas.

Men när Sören ville få sin utbrändhet klassad som arbetsskada hos Försäkringskassan fick han veta att det inte kunde styrkas att sjukdomen var arbetsrelaterad.
– Jag frågade var det då skulle komma ifrån. Jag hade ju inga fritidsaktiviteter eftersom jag jobbade hela tiden.

I dag jobbar Sören halvtid på ett verkstadsföretag och säger att han saknar räddningsarbetet men att han aldrig kommer att kunna återvända till det.

Sören Hjalmarsson fick hjälpa till vid översvämningar i hela landet. Här i Sundsvall. Sören Hjalmarsson fick hjälpa till vid översvämningar i hela landet. Här i Sundsvall.
Foto: Scanpix
 

Kan kosta miljarder

Sörens fall ska nu tillsammans med ett annat tas upp i Regeringsrätten. Om rätten går på deras sida blir det sannolikt lättare att få sin utbrändhet klassad som arbetsskada.
 – Det döms lite olika i kammarrätterna och vi vill ha en linje att gå efter, säger Anna Samuelsson, den jurist som förbereder målet åt Regeringsrätten.

Skillnaden mellan sjukdom och arbetsskada är att man har rätt till livränta om det klassas som det senare.

I september 2009 var över 8 000 personer sjukskrivna för reaktion på svår stress. Om rätten dömer till de utbrändas fördel kan det kosta Försäkringskassan miljardbelopp, men trots det välkomnar man en prövning.
– Vi har velat få upp det här tidigare men inte lyckats. Vi måste rätta oss efter vad Regeringsrätten säger så det har väldigt stor betydelse för hur vi bedömer, säger Carina Bindzau, processförare på Försäkringskassan.

Om rätten väljer att gå på de utbrändas linje innebär det med stor sannolikhet att antalet människor som får utbrändhet klassad som arbetsskada ökar. Det kan också innebära att de får pengar från privata gruppförsäkringar som tecknats via exempelvis fackförbund.
– I dagsläget ingår diagnosen inte, men om Försäkringskassan säger att det ska räknas som arbetsskada får vi se över om det också ska ingå i gruppförsäkringar, säger Caroline Uliana, pressansvarig på If.

Stora effekter

 
 

Sörens fall kan få stora effekter för framförallt de allmänna socialförsäkringarna men också till viss del för privata försäkringsbolag. De avgöranden som redan finns från de lägre instanserna "spretar" rejält och det är därför bra frågan nu avgörs av högsta instans.

Om Sören vinner så kan personer som tidigare har fått avslag begära en ny prövning.
Diagnoser som utbrändhet har varit starkt omdiskuterade inom juridiken.

Ytterst handlar det om rena bedömningsfrågor där allt från arbetsförmåga till rehabiliteringstider och andra faktorer som kan ha inverkat på sjukdomen ska vägas in i den rättsliga bedömningen.

Eftersom den här typen av diagnoser inte kan fastställas medicinskt objektivt, ytterst handlar det om vad patienterna själva uppger, så finns det dessutom bevismässiga problem.

 
Tomas Lundin

Hälsa

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Hälsa

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Närmare 30 procent av svenskarna kommer att läsa jobbmejlen flera gånger eller varje dag under semestern, enligt en ny undersökning.

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Enligt bildskärmsexperten Dick Bender har allt för många människor idag felaktiga inställningar på sina datorskärmar.

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Enligt ergonomen Richard Hagman slarvar vi med användningen av våra höjbara skrivbord och vi vet inte heller hur vi använder dem rätt.

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Enligt stresscoachen Maria Helander är vi tidsoptimister som alltid försöker hinna med för mycket när vi är lediga och egentligen ska prioritera vila.

Fler artiklar inom Hälsa