Maud Olofsson träffade nätverket Mamtreprenörerna i fredags.
Foto: Foto: Scanpix

Nya regler kan ge företagare bättre a-kassa

Publ. 2010-03-29 10:05
 
 
Förändringar

• Regeringen aviserade i höstas förändringar i sjuk-, föräldra- och arbetslöshetsförsäkringen för att anpassa reglerna till småföretagare, särskilt kvinnor. Nu får riksdagen förslagen och de ska träda i kraft i juli i år.

• Egenföretagare ska få rätt till samma sjukpenninggrundande inkomst som den som är anställd.
Företagare ska kunna få a-kassa baserad på tidigare inkomster som anställd i två efter det att företaget startats.

• Ett högkostnadsskydd för sjuklön införs.

• Havandeskapspenning för företagare ska utredas vidare. Det gäller även reglerna för a-kassa för den som blandar företagande med jobb som anställd.

• De som driver enskild firma eller är delägare i ett handelsbolag får egenavgifterna sänkta med 5 procentenheter från januari i år.

 

Regeringen ska utreda om a-kassereglerna för den som blandar företagande och vanlig anställning kan ändras.

Förslaget är ett i raden från näringsminister Maud Olofsson (C) för att anpassa de svenska trygghetssystemen bättre till småföretagare.
– Våra trygghetssystem har utgått från att de gäller för den som är anställd på ett stort företag, sade Olofsson på en pressträff.

Flera av förändringarna syftar till att göra det lättare för företagare att få ersättning från a-kassan, föräldraförsäkringen och sjukförsäkringen på villkor jämförbara med dem som är anställda.

De syftar också till att få fler att våga steget från anställd till att starta företag, bland annat genom att en nyföretagare kan få a-kassa på samma villkor som när han eller hon var anställd, i två år efter det att företaget startats.

Olofsson lägger fram förslagen, av vilka de flesta aviserades redan i höstas, i en proposition till riksdagen. Sedan i höstas har hon lagt till en propå om att göra det tydligare i arbetslöshetsförsäkringen vem som kan anses vara företagare. Det ska vara en som driver en varaktig, självständig verksamhet i vinstsyfte, inte personer i ideella organisationer eller föräldrar engagerade i kooperativa dagis.

Regeringen ska fortsätta utreda om reglerna för a-kassa kan ändras så att de bättre passar dem som blandar eget företagande med jobb som anställd. I dag kan många som driver företag på deltid vid sidan om deltidsjobb tvingas lägga ned sina företag för att få ut ersättning från a-kassan.

Det dyraste i Olofssons 480-miljonerspaket är förslaget om högkostnadsskydd för sjuklön till anställda för 380 miljoner. Skyddet innebär att en företagare vars anställde blir sjuk ska betala sjuklön upp till en viss gräns, inte mer.

Från januari i år sänks också egenavgifterna för dem som driver enskild firma eller är delägare i handelsbolag med 5 procentenheter.

 

Nyheter

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Nyheter

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Här är arbetsgivarna med bäst arbetsvillkor i Sverige

Nyckeltalsinstitutet har granskat över 700 000 svenskars arbetsvillkor. Vinnarna är de företag som prioriterar jämställdhet och ett bra ledarskap.

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

4 nya IT-jobb du inte visste fanns – och så får du dem

IT-branschens snabba utverklinginnebär att det snabbt växer fram nya yrkesroller på arbetsmarknaden och bristen på rätt kompetens blir stor.

Therese Lindgren: ”Ingen tackar dig för att du går in i väggen”

Therese Lindgren: ”Ingen tackar dig för att du går in i väggen”

I det senaste avsnittet av Metrojobbs Misslyckandepodden delar Youtube-stjärnan med sig av sina värsta motgångar.

Experten: Det här händer i kroppen när du hoppar över lunchen

Experten: Det här händer i kroppen när du hoppar över lunchen

Enligt en ny undersökning från Fazer är det många som skippar lunchen på jobbet, men dietisten Maria Nygårds menar att vanan ger mer nackdelar än fördelar.

Fler artiklar inom Nyheter