Josefine Lock är målarlärling och ska gå kursen i april. "De flesta hantverkare har redan en professionell inställning, men det är alltid bra att lära sig att bli bättre på att bemöta kunderna och få dem att känna sig delaktiga", säger hon.
Foto: Foto: Urban Brådhe

Uppdrag: Putsa på hantverkarnas rykte

Uppd. 2010-03-16 10:46
 
 
Så ska hantverkarna sudda bort fördomar

1. Hålla tiden

2. Ringa tillbaka enligt överenskommelse

3. Inte ta på sig för mycket jobb

4. Hålla ordning omkring sig

5. Ta avstånd från svartjobb    

 

Hantverkare utbildas i respekt och punktlighet. Företag vill göra sig av med fuskstämpel och fördomar om hantverkare. "Hantverkarna är vårt ansikte utåt".

Byggföretaget Sandå AB vill förbättra hantverkarnas rykte och utbildar omkring 2 000 anställda i kundbemötande och punktlighet. 

– Vi vill öka förståelsen hos hantverkarna för hur deras attityd och uppförande påverkar kundens syn på företaget.

Klagomålen på hantverkare ökade med 10 procent under förra året jämfört med 2008, enligt Konsumentverket. Serien "Fuskbyggarna", som sänds på TV 4, har satt oseriösa företag inom byggbranschen i ljuset. I programmet berättar flera familjer hur de fått sina drömmar krossade av fuskande hantverkare.
– Programmet gör att man blir gråtfärdig men det belyser problem som faktiskt finns i branschen, säger Lillevi Rossi Delgado, personalchef på Sandå.

På Sandås utbildning lär sig hantverkarna att vara affärsmässiga och professionella. De får sitta i grupper och diskutera god service, uppträdande och kundbemötande. Andreas Eklöw är målare och gick utbildningen för tre veckor sedan. Han tycker att den gav honom en tankeställare.
– Det är ändå någons hem som vi kommer in i och det ska vi visa respekt för, säger han.

Här finns jobben för hantverkare

Murare, betongarbetare och byggnadssnickare är hantverkare som kommer att behövas när konjunkturen vänder.
– Rotavdraget har hållit aktiviteten i gång på reparationer och ombyggnader trots att det har varit lågkonjunktur. Nu när konjunkturen börjar vända ökar byggandet av bostäder, då behövs det fler hantverkare som är specialiserade inom det området, säger Torbjörn Israelsson, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Söktrycket är stort på gymnasieskolornas byggprogram, enligt Lars Tullstedt, sakkunnig i kompetensförsörjning på Svenska Byggindustrier. Populäraste inriktningen är träarbetare, som också är den största yrkeskategorin. Till smalare inriktningar, som plåt-, glas- eller betongarbete, är trycket lägre och efterfrågan på arbetsmarknaden större.
– Ungdomarna ser att byggprogrammet är en utbildning som ger jobb. Det är bra eftersom det skapar en god återväxt i branschen. Det är när det råder brist på bra hantverkare som fuskbyggarna kan etablera sig, säger Lars Tullstedt.

 

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Ungefär 70 procent av alla jobb tillsätts genom rekommendationer. Rätt socialt umgänge kan alltså vara avgörande för karriären.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Experten: 5 beteenden som visar att du är en engagerad medarbetare

Experten: 5 beteenden som visar att du är en engagerad medarbetare

Om du vill visa chefen att du är värd den där löneförhöjningen ska du skippa smörandet, menar Clara Löfvenhamn.

Fler artiklar inom Karriär