Gert Fylking har bland annat jobbat som kyrkogårdsarbetare, tidningsbud, på möbellager och "knuffat lik" på bårhus. I dag är han radiopratare i RIX MorronZoo.
Foto: Foto: Scanpix

Gert Fylking, 64: De får bära ut mig

Uppd. 2010-03-05 16:34
 
 
Mer på metrojobb.se
 
Dagens 65-åringar vägrar gå i pension. Radioprofilen Gert Fylking fyller 65 i år, kallar sig den ständige eleven, och har inga planer på att sluta jobba.
– De får bära ut mig härifrån.

Ingen kan väl påstå att Gert Fylking är som alla andra, men på ett sätt är han i alla fall typisk. Precis som de flesta andra 65-åringar har han inga planer på att mata duvor.

– Jag har full förståelse för att man går i pension om man har ett fysiskt krävande jobb och kroppen tar slut, men prata i radio kan man göra rätt länge. Det som sätter stopp är väl gaggigheten.

Enligt en undersökning från Statens Pensionsverk är andelen statsanställda 65-åringar som jobbar vidare för första gången någonsin större än de som väljer att gå i pension. Samma trend ses i privat sektor.

Den enorma 40-talistgenerationen blev redan på 1980-talet – när de var i 30-40-årsåldern – beskyllda för att stå i vägen för yngre förmågor på arbetsmarknaden. Då myntades begreppet "Jätteproppen Orvar", senare har de kallats "Köttberg" – från början en jordbruksterm som beskriver en överproduktion av kött som det inte finns någon marknad för.

Visst kan de stoppa upp på arbetsmarknaden, men de yngre generationerna ska också vara tacksamma över det växande köttberget, menar Gert Fylking.

– Vilket tycker de är bäst, att vi jobbar kvar och betalar skatt eller att vi börjar kosta samhället?

Det finns en stark ungdomskult i vårt samhälle, men Gert Fylking upplever att yngre personer faktisk tror att de är äldre än de är.

– När man pratar med personer i 30-40-årsåldern tror de att de vet väldigt mycket. Det verkar vara svårt att hacka i sig att de inte har alla svaren. När du tror att du kan allt, det är då det är dags att gå i pension.

Nyligen landade ett brev med den ödesmättade rubriken "Slutålder" i Fylkings brevlåda. Men för dagens och framtidens pensionärer behöver det inte bli så dramatiskt att sluta jobba, tror han.

Män löper större risk att förlora kontakten med sina vänner när de slutar jobba eftersom de i högre utsträckning än kvinnor bygger sitt kontaknät runt arbetsplatsen och inte vet vad de ska göra när de är hemma.

– Förut var hushållssysslor så kallat kärringgöra och det gjorde att det blev lättare för kvinnor som gick i pension eftersom de fortsatte ta hand om hemmet som de alltid gjort och hade väninnor som gjorde exakt samma sak. För männen blev det ett stort svart hål när de gick i pension, men det där tror jag jämnar ut sig när de generationer som är vana att fördela arbetet går i pension.

Att Gert Fylking till och med på frågan om vad han ska göra när han till slut går i pension börjar tala om jobb är talande för 64-åringen som aldrig är ledig.
– Jag har skrivit hela mitt liv, en massa krönikor och historier, så ett par böcker skulle jag vilja skriva. Sen är det en kille som ligger på och vill hjälpa till att skriva mina memoarer. Det kanske kan vara ett bra sätt att vända blad.
 
Tomas Lundin

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Ungefär 70 procent av alla jobb tillsätts genom rekommendationer. Rätt socialt umgänge kan alltså vara avgörande för karriären.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Att ha en chefsroll innebär ett stort ansvar som inte lockar alla. Sedan finns det vissa chefer som aldrig borde ha blivit chefer från första början.

Fler artiklar inom Karriär