Foto: Foto: Scanpix

Sju tips: Gör så här och få sommarjobb

Publ. 2010-03-03 10:40
 
 

Sommarjobben beräknas bli färre i år och konkurrensen blir därför stenhård. Sök nu för att öka dina chanser. Anna Ersholt på Academic Work tipsar om hur du hittar jobben.

1. Var aktiv

Kontakta företag som du är intresserad av att sommarjobba hos eller skicka in spontanansökan. Men var noga med att kolla upp vem på företaget som du ska ställa din ansökan till.

2. Registrera dig

Registrera dig hos rekryterings- och bemanningsföretag.  Dessa har ett stort nätverk av kunder som kontaktar dem vid behov av arbetskraft året om.

3. Använd ditt nätverk

Ditt privata nätverk kan vara en god källa till att få ett sommarjobb. Sprid ditt budskap om att du söker sommarjobb och be dina vänner också fråga sina vänner om de känner någon som har behov att anställa en sommarjobbare.

4. Extrajobba

Fundera på om du kan hitta ett extrajobb. Ofta har företag som har extrajobbare också behov av sommarjobbare. Har man en fot inne på ett företag är det lättare att få jobb, då företag ofta väljer att internrekrytera.

6. Jobba utanför Sverige

I Norge är det inte lågkonjunktur. Det betyder att företagen skriker efter svensk arbetskraft. Den som är villig att tillfälligt flytta till Norge har stora chanser att få ett sommarjobb.

6. Kolla i grannstäder

Det kan löna sig att kolla efter sommarjobb på andra orter än just den ort där man studerar eller kommer från. Sommarjobb kan dyka upp på de platser man minst anar.

7. Använd sociala medier

Sociala nätverk i allmänhet och Linkedin i synnerhet kan vara effektiva sätt att hitta sommarjobb. På Linkedin kan man som student lägga upp sin egen profil och delta i ”groups” som är nätverk i nätverket med speciell inriktning.

Mary Örnborg

Sommarjobb och säsongsjobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Sommarjobb och säsongsjobb

3 personer berättar: Det här är det bästa med att säsongsarbeta

3 personer berättar: Det här är det bästa med att säsongsarbeta

Att kunna kombinera jobb med plugg eller jobb med nöje är en dröm för många. Såhär har tre personer löst det.

Så skriver du ett säljande cv för sommarjobbet

Så skriver du ett säljande cv för sommarjobbet

Sandra Kiesbye är supervisor på McDonalds i Västerås och har lång erfarenhet av att rekrytera sommarjobbare. Här är hennes bästa tips.

Säsongaren Robin, 27, tipsar: ”Så får du jobb utomlands”

Säsongaren Robin, 27, tipsar: ”Så får du jobb utomlands”

Är du sugen på att dra till varmare breddgrader och jobba? Just nu är rekryteringen för säsongsjobben i vår och sommar i full gång.

Brevbärare – vanligaste sommarjobbet

Brevbärare – vanligaste sommarjobbet

SPRING. Moa Malkans sommarjobb är inget för veklingar. Det blir mycket spring i trappor och tungt att bära.

Fler artiklar inom Sommarjobb och säsongsjobb