En amerikansk kvinna rättar till sin slöja. I en undersökning från SEB svara sju av tio företag "helst inte" eller "otänkbart" på frågan om deras inställning till religiösa kläder på jobbet.
Foto: Foto: Scanpix

Nej till slöja på sju av tio företag

Uppd. 2010-02-18 09:49
 
 
Torbjörn Andersson.
 
Torbjörn Andersson. Foto: DO
 

Kläderna är ett sätt att visa sin tro inom bland annat islam, så det innebär att man inte har rätt att tro vad man vill.

Torbjörn Andersson, DO
 
Frågan:

Hur ser du på att anställda har synliga attribut som religiöst betingade klädesplagg (såsom slöja, turban)?

Otänkbart: 40 procent
Helst inte: 32 procent
Inga synpunkter: 28 procent.

Källa: SEB:s Företagarpanel
 
Måste förebygga

Lagen förbjuder arbetsgivaren att diskriminera på grund av religion, och tvingar också företaget att arbeta aktivt mot att förebygga att diskriminering sker.

Källa: DO
 

Sju av tio företag vill inte att anställda bär slöja eller turban på jobbet. Småföretagare mest skeptiska. Diskrimineringsombudsmannen: De skulle nästan säkert bryta mot lagen.

I SEB:s Företagarpanel har 1 300 små och mellanstora företag fått svara på vilka egenskaper de väljer och väljer bort hos en blivande anställd.

På frågan om hur de ser på religiösa kläder som slöja och turban svarar sju av tio att det är otänkbart eller att de helst inte vill att de anställda ska bära dem.

– Siffran är anmärkningsvärd. Det är inte olagligt att svara i en enkät, men om företagen agerade utifrån det i samband med en anställning skulle de nästan säkert riskera att bryta mot lagen, säger Torbjörn Andersson, chef för arbetslivsenheten på Diskrimineringsombudsmannen, DO

Det enda undantaget lagen ger för att stoppa religiös klädsel är då säkerheten äventyras, till exempel när det gäller turban i stället för hjälm i en gruva.

Enligt DO finns ett stort mörkertal för religiös diskriminering på jobbet. Företagens attityd i SEB:s undersökning tyder på att det antagandet stämmer.

– Kläderna är ett sätt att visa sin tro inom bland annat islam, så det innebär att man inte har rätt att tro vad man vill, säger Torbjörn Andersson.

Störst är motståndet mot religiösa attribut bland företag med mindre än nio anställda. Där vill fyra av fem helst inte eller absolut inte att deras anställda bär slöja eller turban.

– Det kan bero på att man blir mer skeptisk till det som sticker ut om det inte är så många som jobbar på ett företag, säger Ingela Hemming, företagarekonom på SEB, som ställt frågan till företagen.

Tomas Lundin
 

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Letar du nytt jobb efter semestern? Arbetsförmedlingens Platsbanken har en del lediga tjänster. Men långt ifrån alla.

Fler artiklar inom Söka jobb