Foto: Foto: Scanpix / Montage

Här är det stopp för Facebook på jobbet

Uppd. 2010-02-11 11:47
 
 

Landsting med Facebookförbud: Gävleborg, Jämtland, Kronoberg, Uppsala, Värmland, Västernorrland, Västmanland, Örebro och Östergötland.

Kommuner med samma hållning: Alvesta, Arboga, Bromölla, Filipstad, Finspång, Kalmar, Köping, Ljusnarsberg, Mjölby, Norberg, Staffanstorp, Sävjö, Tibro, Torsås, Trollhättan, Vilhelmina och Årjäng.

TV 4 (TT)
 
Mer på metrojobb.se
 

Nio landsting har infört Facebookförbud på arbetstid. Andra har filter och varningssignaler för den som ger sig ut på sociala forum på internet.
– Vi vill ha en hög säkerhet och vi ser säkerhetsrisker med att ha det öppet, säger Lotta Håkansdotter, IT-chef vid landstinget Östergötland, till TV 4 Nyheterna.

Tolv landsting accepterar Facebook på arbetstid, men med restriktioner. Nio säger nej, och av dem har sex landsting helt stängt av möjligheten att logga in på sidan.

Enligt den kartläggning som TV 4 gjort är kommunerna inte lika hårda, men var tjugonde säger i alla fall nej till användning av sociala medier på jobbet. Sju av tio kommuner svarade på enkäten.

Kritiker menar att förbudsivern är omodern och att stoppet för sociala medier kan likställas med avstängd e-post eller telefon.
– Jag tror att de har en väldigt gammal syn på att folk slutar att arbeta och bara sitter och facebookar dagarna i ända. Och det är inte det man använder det till, säger Anders Mildner, expert på sociala medier, till TV 4 Nyheterna.

Sociala medier

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Sociala medier

Så många chefer kollar upp dig på LinkedIn – innan du får jobbet

Så många chefer kollar upp dig på LinkedIn – innan du får jobbet

Tror du chefen googlar dig innan du får jobbet? Det är större chans att du kollas upp på LinkedIn.

Imponerande eller irriterande? Så skryter du på rätt sätt

Imponerande eller irriterande? Så skryter du på rätt sätt

Imponerar du på omgivningen, eller verkar du bara skrytsam och osympatisk? En ny studie visar att många har dålig koll på var gränsen går.

Experternas guide: Så använder du Facebook till att söka jobb

Experternas guide: Så använder du Facebook till att söka jobb

Om du tar en paus från att tagga dina vänner i videos på söta kattungar kan även Facebook vara en plattform som hjälper dig att hitta nästa drömjobb.

Din arbetsgivare kan bevaka dig på jobbet

Din arbetsgivare kan bevaka dig på jobbet

Lagen ger chefen rätt att övervaka ditt jobb Butiksägare i skräck för ny kvittokontroll Du är bevakad på jobbet.

Fler artiklar inom Sociala medier