Hallå där Klas Hallberg

Publ. 2010-02-05 12:45
 
 
 

Ycdbralai är en förkortning för "You can´t do business running around like an idiot".

 

... föreläsare och författare till boken Ycdbralai  som handlar om att vi måste sluta låtsasjobba.

Jag tänkte att du kunde hjälpa mig att punkta upp några tecken som tyder på att man låtsasjobbar, så att våra läsare kan se om de känner igen sig eller inte.

– Då blir min första punkt "sitter du och läser punktlistor när du borde göra något annat?". Nej, jag är stark motståndare till punktlistor och modeller.

Okej. Då gör vi det i fråga-svar-form i stället. Vad är det du menar när du säger att vi ska sluta låtsasjobba?


– Det är många som gör en massa saker för sakens skull utan att fundera på nyttan. Det beror på allt från simpel trötthet till rädsla. Man gör saker som är fel med flit eller sitter och vänder papper i pärmar.

Vad beror det på?

– En sak är att man har för mycket att göra och tenderar att hamna i en dålig spiral. Man håller på med många grejer samtidigt och hamnar i "brandsläckar-mode".

Att ha många bollar i luften är ju något som är status i dag. Är det fel?

– Det kan gå bra, men i bland blir det problem. Väldigt många överskattar sin förmåga att hantera många saker samtidigt.

Hur ser du på Facebookande och skickande av roliga klipp på arbetstid?

– Facebook kan vara okej, men det beror på hur man facebookar. Det finns en gråzon mellan positiv avkoppling och negativ distraktion.

Du vill att vi ska arbeta mindre och få mer gjort. Borde vi helt strunta i stämpelklockan?

– Vi borde strunta i den mentala stämpelklockan och ta reda på vad folk faktiskt gör. Jag vet flera som valt att sluta för att arbetsplatsen tyckt att det är viktigast att mäta tid och inte klarar av effektiv personal.

Hur gör du själv för att undvika att låtsasjobba?

– Jag har till exempel valt att vara ledig hela januari, trots att det är en bra månad jobbmässigt. Jag tycker att det är viktigt att kunna ta ett steg tillbaka ibland för att hålla mig fräsch. En annan sak jag gör är att jag försöker planera dagen med glapp för att inte få ont om tid. Om jag ständigt är stressad och på väg någonstans tar jag sämre beslut och jobbar för mycket.

De flesta har ju inte samma möjlighet att planera sin egen tid som en egenföretagare som du. Vad kan vi vanliga löneslavar göra?

– Många som läser den här artikeln går säkert på en massa möten. De kanske ska fråga sig hur många av dessa möten som faktiskt är bra. Det är svårt att vara militant, men du kan göra klart att du inte tänker gå på några möten som inte har en agenda. En annan sak är att se över sina fritidsaktiviteter. Måste du sitta i styrelsen för kyrkokören, eller räcker det med att sjunga i den?

Tomas Lundin

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Kontaktnätet avgör om du får jobb

Ungefär 70 procent av alla jobb tillsätts genom rekommendationer. Rätt socialt umgänge kan alltså vara avgörande för karriären.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

4 tips: Så vinner du respekt på jobbet

4 tips: Så vinner du respekt på jobbet

Så får du andra att lyssna på dig Att vara respekterad på jobbet kan hjälpa dig att klättra i karriären.

Fler artiklar inom Karriär