Foto: Foto: Scanpix

6 trendspaningar för framtidens arbetsliv

Publ. 2010-01-27 11:20
 
 

Den sista punkten på Metrojobbs Byt upp dig-mässa handlade om kommande trender på arbetslivet.

– Att förutspå vad som kommer att hända på arbetsmarknaden är lite som att vara meteorolog. Man kan känna hur trenderna går, men man har ingen exakt tidtabell, säger Petra Wahlström, omvärldsbevakare på Företag & Framtid.

Panelen bestod av Magnus Dalsvall, HR-akuten, Petra Wahlström, Företag & Framtid, Annie Johansson, Sveriges yngsta riksdagsledamot (C), Lisa Forsström, framgångsrik sjlävinvesterar, Magnus Bornäs, ISS Mayday och Tanja Parkkila, Doldajobb.se.

1. Nätet föder idérush

Många går med idéer som är svåra att utveckla, men med hjälp av nätet kommer bra idéer lättare få tillgång till riskkapital. Det kommer också en mäkleriverksamhet på nätet där någon som har en bra idé eller en specialfärdighet kan hitta den som efterfrågar den.

2. Inga jobbmallar

Frågan kommer att vara vad du kan erbjuda företaget, snarare än att du ska passa in i den mall som satts upp för en tjänst. När yngre generationer når chefspositioner kommer det här synsättet att förstärkas.

3. Fler tester

När din personlighet blir viktigare än dina kvalifikationer kommer företag använda sig av mer tester, eftersom personligheten är svårare att läsa sig till på förhand. Det kan handla om att lösa påhittade case eller att spela säljspel.

4. Dataspel på CV

I framtiden kan din CV innehålla en beskrivning av hur du använde ledarskap och samarbete genom att lösa ett uppdrag i World of Warcraft. Dataspelens förmåga att utveckla verkliga färdigheter får ett större erkännande.

5. Visuméer

Allt större betoning kommer att läggas på din förmåga att kommunicera med bild, symboler och ljud. Fler kommer att använda sig av videoresuméer, visuméer, för att visa vilka de är. Personer med utländska namn kan visa att de talar språket flytande i sin visumé.

6. Nya världscentra

Indien har sagt att man vill utbilda 500 miljoner högskoleingenjörer till år 2020. Nya makt- och kunskapscentra kommer att påverka arbetslivet och vad vi lär oss om geografi och kultur och språk i skolan, som nu är fokuserat på Europa och Nordamerika.

Tomas Lundin

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

CFO:n Andreas Frislund, 26: ”Vi behöver särskilja ålder och erfarenhet”

Företag måste bli bättre på att ge unga människor större ansvar. Och unga människor behöver bli bättre på att be om det.

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof, 17, driver fyra företag och pluggar

Olof Gustafsson Ålder: 17 år. Familj: Pappa i Sverige, mamma och halvsyster i USA. Bor: Ekerö.

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia, 24, omskolar sig och byter bransch – på tre månader

Julia Dang sadlar om från politisk sekreterare till programmerare genom en snabbkurs på 3 månader.

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Sugen på att bli chef? 5 tecken på att du är bra chefsmaterial!

Att ha en chefsroll innebär ett stort ansvar som inte lockar alla. Sedan finns det vissa chefer som aldrig borde ha blivit chefer från första början.

Fler artiklar inom Karriär