Foto: Foto: Scanpix / Montage

Allt fler arbetar övertid utan lön

Publ. 2010-01-19 09:27
 
 
Fråga
Jobbar du obetald övertid?
 
 
 
 
Fler utan jobb

• 2008 hade 3 797 000 personer i Sverige arbete.

• Siffran för 2009 är 3 666 000 personer.

• 2008 arbetades 1 339 999 timmar obetald övertid. Den preliminära siffran för 2009 är 1 899 000 timmar.

 

När företagen drar ner på personalen tvingas de som är kvar arbeta mer. Obetalda övertidstimmar har ökat med 42 procent. Förra året arbetades 1,9 miljoner timmar utan lön.

Det obetalda övertidsarbetet har exploderat det senaste året. I krisens spår tvingas framför allt manliga tjänstemän jobba uppemot 50 procent fler timmar övertid utan ersättning.

Fram till och med 2008 låg antalet jobbade övertidstimmar utan ersättning relativt stabilt kring 1,3 miljoner timmar. Men under 2009 hade de obetalda arbetstimmarna ökat till rekordhöga 1,9 miljoner timmar, en ökning med hela 42 procent, enligt siffror som TT hämtat ur Statistiska centralbyråns databas för november.

Ökningen var särskilt markant i höstas – en tid när företagen började få allt mer att göra igen men där personalstyrkan hade bantats rejält vilket ställde ökade krav på dem som var kvar.

För arbetsgivarna blir det billigare att låta dem som inte får något extra att arbeta mer. Den tesen stöds av det faktum att den betalda övertiden samtidigt har minskat. Den obetalda övertiden gäller främst tjänstemän.

En riktigt sorglig situation

 
 

Det är något sorgligt över situationen. 390 000 går utan jobb, samtidigt som de som har jobb sliter som vargar. De obetalda arbetstimmarna har ökat med hela 42 procent.

Varför?

Förklaringarna är flera. Många ­arbets­givare har det tufft, med krav om lönsamhet trots vikande marknad. Medarbetare känner sig pressade att gå på max. Ibland är kraven uttalade, ibland outtalade. Av räds­la för sina jobb gäller det att visa lojalitet. Långa timmar och psykisk press gör risken att gå in i väggen högre än på länge.

Lön

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Lön

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Chefens bästa tips: Så går du vinnande ur löneförhandlingen

Vårens lönesamtal närmar sig med stormsteg och Metrojobb har tagit hjälp av Susanne Rönnkvist Ahmadi på Hubspot för att få de bästa tipsen.

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Chefens vanligaste argument för att hålla nere din lön – och hur du slår hål på dem

Slut på pengar, begränsad lönepott och jämförelser med vad andra tjänar. Chefens argument för varför du inte ska få högre lön är många.

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

Yrkena som betalar bäst och sämst i USA

8 kneg som gör dig rik i Asien Lönen högst i de mest jämställda yrkena Fattiga tillreder snabbmaten för småsmulor – läkarna tjänar miljoner på att...

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Minimilön – efter 22 år på McDonald´s

Fredrik började på McDonald’s som 16-åring. Jobbar kvar efter 22 år. Timlönen i dag: 109 kronor.

Fler artiklar inom Lön