Tycker du att din chef är en bluff? Det är mycket möjligt att han eller hon håller med dig.
Tidningen Chef har undersökt bluffkänslor bland Sveriges chefer och resultaten visar att de inte är så självsäkra som man kan luras att tro.
Varannan svarande säger sig uppleva att man inte kan tillräckligt mycket, att man bara haft tur och en rädsla för att bli påkommen.
– Jag är inte jätteförvånad. När jag pratat med kompisar som är chefer är det många som känner igen sig, säger Catharina Enblad Nordlund, chefredaktör för tidningen Chef.
Fenomenet fick sitt engelska namn "Imposter syndrome" av amerikanska psykologer på 1970-talet.
I Chefs undersökning svarade 45 procent ja på frågan om de känt sig som en bluff. Catharina Enblad Nordlund tror att känslorna kan vara vanligare hos chefer än hos anställda.
– Det är inte otroligt att det finns en koppling till att vara högpresterande och att vara rädd för att avslöjas som annat än perfekt.
Chefen är också relativt ensam med sina känslor. Två av tre säger att de aldrig talat med någon om sina bluffkänslor.
Catharina Enblad Nordlund råder till att göra en "reality check" och reda ut skillnaden mellan vad man faktiskt måste kunna och vad man inbillar sig att man måste kunna. Den chef som har kunskapsluckor måste sen vara öppen för att fylla igen dem.
Vad kan man som anställd göra för en chef som känner sig otillräcklig?
– Tänk på att även chefen behöver beröm i bland, men det är viktigt att göra det konkret och att säga vad man menar och inte smöra.