Sara Damber är verksamhetschef på Hugo Stenbecks Stiftelse. Hon står bakom utmaningen Playing for Change – en tävling för sociala entreprenörer.
Foto: Foto: Urban Brådhe

Sökes: Entreprenörer med social förmåga

Publ. 2010-01-12 10:56
 
 
Relaterat
 
Det får vinnarna

• Heltidslön i ett till tre år.

• Inkubatorplats med tillgång till expert­hjälp.

• Pengar till resor i ­Sverige eller utomlands.

• Medieutrymme. Inom Kinnevikssfären finns bland annat Viasat och Metro.

• Mobiltelefon – abonnemang och telefoner.

• Marknadsföring i sociala medier – närmast ett måste.

 

Har du massor av idéer men svårt att få dem sjösatta? Brinner du dessutom för barn
och ungdomar? Då kan du bli en av de sociala entreprenörer som söks till utmaningen Playing for Change. Initiativtagaren: "Leken ger barn möjlighet att utvecklas".

Sara Damber blev en social entre­prenör långt innan begreppet kom till Sverige. För 13 år sedan startade hon stiftelsen Friends som i dag är Sveriges största organisation mot mobbning.

Sedan dess har hon även jobbat med utsatta tjejer i projektet Flicka och hjälpt arbetslösa ungdomar att hitta jobb med kampanjen Avstamp. Nu står hon ba­kom utmaningen Playing for Change, en tävling för morgondagens entreprenörer med socialt patos, där hon ska hjälpa andra att förverkliga sina idéer.
– I stället för att bara skänka pengar vill vi bana väg för nya sociala entreprenörer. Därför drar vi
nu i gång Playing for Change där vi letar efter personer som brinner för att förändra samhället och samtidigt är resultatinriktade. Det är ganska svårt att stå ensam med sin idé och de åtta personer vi ­väljer ut får lön och professionellt stöd, säger Sara Damber, verksamhetschef på Hugo Stenbecks Stiftelse som står bakom utmaningen.

Vilka personer och idéer ­letar du efter?
– Kreativa och ihärdiga personer som vill förbättra förutsättningarna för en stor grupp unga i Sverige. Idéerna ska utgå från lek, att främja möjligheter till lek eller ta bort hinder för lek. Det kan till exempel handla om att främja möjligheten till lek för asylsökande barn eller unga vilkas föräldrar sitter i fängelse.

Varför satsar ni på barns lekar?
– Barn och ungdomar är framtiden och samtidigt är det många unga som mår dåligt. Leken är viktig för barns utveckling och de som leker har roligt, men leken ger dem också möjlighet att utvecklas till självständiga, kreativa och innovativa världsmedborgare. Vi anser att barn
som får leka är framtidens ­entreprenörer och ledare.

Vilka är dina bästa tips till blivande sociala entreprenörer?
– Var resultatinriktad, kreativ, modig och hitta mätsystem både kort- och långsiktigt. Sedan är det viktigt att inte hålla på sin idé utan prata om den med andra. Och ge inte upp.

Vilka misstag gjorde du själv i början?
– Med Friends vände jag mig snabbt till skolorna för att få i gång projektet, men det dröjde ett tag innan jag började leta sponsorer. Det var sådant jag hade behövt hjälp med då, försäljning och marknadsföring.

Vad är det bästa med att jobba som social entreprenör?
– Att du får jobba med det som du brinner för och tror på. Det som har sporrat mig är att få dyka ner i problematiken och hitta nya kreativa vägar eller lösningar och förbättra ­situationen för andra.

Starta ett företag – gör världen lite bättre

Starta ett företag för att göra världen till en bättre plats. Det är tanken bakom Playing for Change. Inom projektet ska Metro, Tele2, MTG, Transcom, Korsnäs, Kinnevik och Hugo Stenbecks Stiftelse tillsammans erbjuda lön och arbetsmöjligheter till åtta sociala entreprenörer som sitter inne på en affärsidé inriktad mot barns lek.
– Att satsa på sociala entreprenörer och lek passar gruppens affärsdrivna och innovativa anda, säger Cristina Stenbeck, styrelseordförande för Kinnevik.

Visionen är att skapa en värld som snabbt och kreativt anpassar sig till globala utmaningar, genom att stödja barns rätt till att få leka. 

Intresserade har fram till den 28 februari på sig att skicka in sina affärsidéer via Playingforchange.se. En jury väljer sedan ut åtta vinnare som utöver heltidslön i mellan ett och tre år får professionellt stöd och coachning för att förvandla idé till verklighet.

Vinnarna tar plats i den företagsinkubator som skapats för att ge de nystartade företagen tillgång till affärsnätverk och utvecklingsmöjligheter.

Förutom pengar, kontorsplats och möjligheten att resa får vinnarna bland annat tillgång till hjälp från experter på entreprenörskap och marknads­föring.

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Här finns jobben du kan få direkt

Här finns jobben du kan få direkt

Är gymnasiet äntligen avklarat? 13 års pluggande förbi? Alla längtar inte efter tjocka kompendier och tentaångest så fort studentmössan är kastad.

Fler artiklar inom Söka jobb