Bernie Salazar, före detta deltagare i bantingssåpan "The Biggest Loser" tränar vid invigningen av "President's Council on Physical Fitness". Satsningen invigdes i maj 2010 av Michelle Obama fö att motverka USA:s skenande fetmaepidemi.
Foto: Foto: Scanpix

Allt fler betalar sina anställda för att banta

Uppd. 2010-06-03 11:25
 
 
Två tredjedelar av alla vuxna amerikaner är överviktiga. En tredjedel av dem har kraftig övervikt.

I Sverige var runt 44 procent överviktiga 2007, en ökning med 12 procent på tio år.

Källa: AP, SCB
 
Mer på metrojobb.se
 

Två av tre amerikaner är överviktiga. I svallvågorna efter tv-programmet"Biggest Loser" är bonussystem för viktnedgång en stark trend bland amerikanska företag.

Enligt nyhetsbyrån AP litar åtminstone en tredjedel av de amerikanska företagen på att det finns en prislapp på de anställdas fettceller. Bonusprogram kan ge en anställd mellan 800 och 4 000 kronor om de uppfyller sina viktmål.

Men det är osäkert om programmen verkligen fyller sitt syfte. I en amerikansk studie där sju "kilo-för-pengar"-program studerades var den genomsnittliga viktnedgången runt ett halvkilo och inga studier av långsiktiga effekter har gjorts.

På svenska företag är satsningar på att få personalen i rörelse också vanliga, ofta då i form av stegräknartävlingar.

– För de människor som stimuleras av konkreta målsättningar och feedback kan stegräknartävlingar vara positivt. Det är mycket möjligt att det främjar den fysiska hälsan, säger Fredrik Bertz, dietist på Göteborgs universitet till metrojobb.se.

Han är däremot tveksam till om ett system där anställda lockas till viktnedgång med pengar skulle fungera i Sverige, eller om det är moraliskt försvarbart.

– Det kan vara ett problem att lönesätta utifrån viktminskning då det är ett komplext åtagande som även beror på miljö och genetiska faktorer.

I USA blir bonus-systemen allt mer påhittiga. Ett företag låter dina pengar gå till verksamheter du verkligen inte vill stödja om du misslyckas med viktmålen. Det resulterade förra året i donationer på nära 50 000 kronor till omstridda George W. Bush-biblioteket, skriver AP.

Företag som snabbt vill göra något nyttigt för sina anställda tror Fredrik Bertz gör rätt i att börja med godisautomaterna.

– Det har gjorts framgångsrika försök på skolor i USA där man sänkt priset på frukt och grönt och andra hälsosamma livsmedel, vilket lett till en ökad försäljning av dessa. Att förändra tillgänglighet och pris är något som också skulle kunna fungera på en arbetsplats. 

Tomas Lundin

Hälsa

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Hälsa

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Närmare 30 procent av svenskarna kommer att läsa jobbmejlen flera gånger eller varje dag under semestern, enligt en ny undersökning.

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Enligt bildskärmsexperten Dick Bender har allt för många människor idag felaktiga inställningar på sina datorskärmar.

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Enligt stresscoachen Maria Helander är vi tidsoptimister som alltid försöker hinna med för mycket när vi är lediga och egentligen ska prioritera vila.

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Enligt ergonomen Richard Hagman slarvar vi med användningen av våra höjbara skrivbord och vi vet inte heller hur vi använder dem rätt.

Fler artiklar inom Hälsa