En grupp Volkswagen-anställda tränar på fabriken i Chattanooga. Arbetarna ska vara i fysisk toppform för att öka kvaliteten, minska skador och förbättra hälsotillståndet.
Foto: Foto: Scanpix

Här bygger VW upp en armé av superarbetare

Uppd. 2010-06-08 17:24
 
 

Montörer som lyfter skrot blir bättre på att bygga bilar. Det tror i alla fall Volkswagen, som just nu bygger upp en armé av superarbetare.
– Alla sätt att stimulera fysisk aktivitet är bra, säger idrottsprofessorn Kent Sahlin.

Mycket i en bilfabrik görs  i dag av robotar, men en hel del slitsamma handgrepp, knäböj och lyftande görs fortfarande för hand.

När nu biltillverkaren Volkswagen öppnar en fabrik i Chattanooga i den amerikanska delstaten Tennessee är arbetarnas hälsa och fysik i fokus.

För att öka kvaliteten på bilarna som ska lämna den nya fabriken får alla anställda genomgå ett stenhårt träningsprogram, rapporterar nyhetsbyrån AP.  

Fabriken öppnar först vid årsskiftet, men redan nu får de runt 2 000 personer som ska jobba där två timmars fysisk träning – varje dag.

Rörelserna är speciellt anpassade för de arbetsuppgifter de anställda kommer att ha. Hälsotemat påverkar också vilken mat som serveras.  Många av de anställda har haft stillasittande jobb i en av USA:s fetaste stater och vittnar om att ha rasat så mycket som 25 kilo i vikt.

– När den tredje veckan var slut kom min jobbuniform och jag märkte att byxorna jag beställt var för stora, säger Anthony Staton, en av "industriatleterna" till AP.

Enligt Kent Sahlin, professor i fysiologi vid Gymnastik- och idrottshögskolan, är träning under arbetstid i lättillgängliga lokaler som i Volkswagens bilfabrik är något fler företag borde införa.

– Alla sätt att stimulera fysisk aktivitet är bra. Största hindret är motivation och tillgänglighet och då verkar ju det här initiativet vara bra, säger Kent Sahlin, professor i fysiologi vid Idrottshögskolan.

För den som har ett monotont arbete kan träningen dessutom förebygga skador på muskler och leder, menar han.

Den som inte har en träningsanläggning på jobbet får försöka hitta andra vägar.

– Du kan lägga in det som en naturlig del i transport till och från jobbet. Till exempel ta trapporna i stället för hissen, säger Kent Sahlin.

Tomas Lundin

Hälsa

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Hälsa

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Stressforskaren: Att läsa jobbmejlen på semestern kan vara lugnande

Närmare 30 procent av svenskarna kommer att läsa jobbmejlen flera gånger eller varje dag under semestern, enligt en ny undersökning.

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Så skadlig är din datorskärm – och så ställer du in den rätt

Enligt bildskärmsexperten Dick Bender har allt för många människor idag felaktiga inställningar på sina datorskärmar.

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Kiropraktorn: Så står du rätt på jobbet

Enligt ergonomen Richard Hagman slarvar vi med användningen av våra höjbara skrivbord och vi vet inte heller hur vi använder dem rätt.

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Är du dålig på att varva ner? Följ stresscoachens 5 steg!

Enligt stresscoachen Maria Helander är vi tidsoptimister som alltid försöker hinna med för mycket när vi är lediga och egentligen ska prioritera vila.

Fler artiklar inom Hälsa