Mika Fors, 16, John-John Franchi, 19, Hanna Karlsson, 16, och Dorotea "Dolly" Bexander, 18, är alla 90-talister. Allihopa har eller har haft ett jobb redan, men familjeplanerna är inte aktuella riktigt än. – Jag vill inte vara singelmamma utan hitta den rätte först. Om det händer innan jag är 25 så visst men jag tänker inte stressa, säger Mika Fors.
Foto: Foto: Klara Leo

90-talisterna väljer jobb framför kärlek

Publ. 2010-06-11 10:22
 
 

90-talisterna vill hellre bilda familj än resa runt jorden. Största oron är att bli arbetslös.  Experten: De gör som mormor och morfar

Unga vill inte längre resa jorden runt och hoppa mellan olika jobb. 90-talisterna, en del av nya Generation Ordning, drömmer i stället om ett bra jobb och om att bilda familj, enligt en undersökning från Kairos Future.
– Bara de får till det i den lilla världen så är de nöjda. Det ser också ut som att 90-talisterna kommer bilda familj och etablera sig på arbetsmarknaden tidigare än andra generationer, säger Sofia Johnsson, framtidsstrateg på Kairos Future.

Att de växt upp under en tid som präglas av högarbetslöshet bland unga märks i resultatet.
– Den största oron för unga är inte miljöförstöring eller att aldrig hitta någon utan det är att fastna i arbetslöshet, säger Sofia Johnsson.

Elaine Bergqvist, retorikexpert och författare till boken "Du är din generation" är inte förvånad. Hon tror att de som kommer från en skilsmässofamilj i högre grad försöker hålla ihop sin familj:
– Det är som hatten. På 30-talet hade de hatt. På 60-talet hade ingen hatt i stället och på 90-talet har de hatt igen. Det som föräldrarna gjorde gör man inte men det som morföräldrarna gjorde gör man.

Så tycker 90-talisterna:

Viktigast:

Att få ett bra jobb 62 %
Att hitta den rätta 53 %
Att få barn 44 %

Det som ger mest respekt:

Att vara en god förälder 56 %
Att lyckas hålla ihop en familj i många år 39 %

Fotnot: Undersökningen är gjord av forskning- och konsultföretaget Kairos Future på 10 701 ungdomar.

 
Rickard Lindholm

Karriär

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Karriär

Niklas läste 200 böcker om framgång – det här lärde han sig

Niklas läste 200 böcker om framgång – det här lärde han sig

Niklas Alm har han sammanfattat några av de vanligast förekommande tipsen i böckerna som enligt många experter är nyckeln till framgång.

Cheferna på Perfect Day:

Cheferna på Perfect Day: "Därför är inte utbildning allt när vi anställer dig"

Perfect day medias vd Felicia Lagerwall och den operativa chefen Mattias Bernard förklarar varför det går att göra karriär utan en utbildning i ryggen.

Förläggaren tipsar: Så skriver du en bok – och får den utgiven

Förläggaren tipsar: Så skriver du en bok – och får den utgiven

Enligt Anders Nyman, förläggare och vd på Whip Media, är det fullt möjligt att släppa en bok samtidigt som du har ett annat jobb. Här är hans bästa tips.

Experten: Så säljer du in din affärsidé till en investerare

Experten: Så säljer du in din affärsidé till en investerare

Har du en grym affärsidé men inga pengar? Genom hårt arbete och en perfekt pitch kan du hitta en investerare som vill gå in och stötta dig ekonomiskt.

Fler artiklar inom Karriär