Martin Carboo , som är aktiv jobbsökare, tycker det är viktigt att vara tydlig och visa när du verkligen vill ha jobbet. Men samtidigt vara lyhörd och inte för "på".
Foto: Foto: Klara Leo

Så här följer du upp din jobbansökan rätt

Uppd. 2010-06-14 17:46
 
 

Du har skickat in din jobbansökan. Och sen då? Jo, nu gäller det att föja upp...

– Det är ofta uppföljningen som gör att det händer saker. Det är det som har gjort skillnad för många av mina arbetssökande, säger Sofie Adde, jobbcoach på Drömjobbet.

Syftet med uppföljningen är att placera sig i rekryterarens medvetande innan urgallringsprocessen börjar. Annars är risken stor att försvinna i mängden.
– Satsa på att skapa en positiv personlig kontakt.  Ett stort hinder för många är rädslan för att ringa, men det känns ofta bättre om du har ett tydligt mål med samtalet.

Så vad kan ett sådant mål vara? Sofie Adde tipsar:
– Rekryteraren ska få upp intresse för att fördjupa sig i CV:et och vilja läsa hela ansökan. Att ta kontakt visar att man är angelägen, att man vill något, att man är beredd att ta det där extra steget.

Det säger en del om vem man är och hur man sedan fungerar.
Martin Carboo, 46, i Bromma, och just nu aktiv i sitt jobbsökande både som personlig tränare och ljudtekniker, håller med:
– De flesta jobben jag har haft i mitt liv har jag "tjatat" mig till och Arbetsgivarna har sett att "den här killen vill verkligen jobba för mig". Men man kan bli för på också, så man får känna av hur väl personkemin stämmer.

3 tips: Följ upp rätt

Kontakta rätt person
Kontakta den person som ska göra urvalet av kandidater. Syftet är nu att visa att du känner starkt för tjänsten, klargöra frågetecken och få en känsla för om du verkligen vill ha det här jobbet men även för att kolla så att alla dokument har kommit fram. Känns det rätt – säg det.

Ring med energi
Förbered vad du ska säga, och stå sedan upp när du ringer. Det ger en kraftfullare känsla i kroppen än att sitta ner. Och tillämpa begreppet ”smile and dial”, det vill säga att le under samtalet. Det syns inte, men hörs på ditt tonläge. Du uppfattas som mer sympatisk.

Fråga efter feedback
Om du inte fick tjänsten, följ upp då med, för att vässa dig. Fråga ”Skulle det vara okej för dig att ta ett par minuter att hjälpa mig att utveckla min ansökan – om något behöver kompletteras i min profil?”. Det är inte alltid att rekryteraren har tid, tacka om de har det.

Kristian Borglund

Söka jobb

Här hittar du fler artiklar som berör ämnet Söka jobb

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Ta referenser på arbetsgivaren – så gör du!

Enligt Metrojobbs coach Magdalena Lundeén så gör alldeles för få arbetssökande en grundlig research av arbetsgivaren.

Glada medarbetare  lockar fler

Glada medarbetare lockar fler

När konkurrensen om talangerna hårdnar blir det viktigt för företag att vara tydliga med sitt varumärke. Nu satsar allt fler företag på employer branding.

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Rekryteraren avslöjar: Det här får mig att vilja kalla dig till en jobbintervju

Johanna Wadsten, rekryterare på Studentwork, avslöjar vad som imponerar på henne på jobbet.

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Så hittar du jobben som inte syns på Platsbanken

Letar du nytt jobb efter semestern? Arbetsförmedlingens Platsbanken har en del lediga tjänster. Men långt ifrån alla.

Fler artiklar inom Söka jobb